Tatranskú galériu vlani navštívilo najviac návštevníkov za dvadsať rokov

Tatranská galéria v Poprade zaznamenala vlani najvyššiu návštevnosť za posledných dvadsať rokov. Jej priestory navštívilo takmer 21-tisíc návštevníkov, o tritisíc viac ako v roku 2016.

18.01.2018 15:00
debata

„Sú za tým nielen výstavy, ale aj rôzne programy, ktoré ponúkame, či už workshopy, prednášky, koncerty a iné podujatia. Teda práca, ktorá bola minulý rok dosť náročná, aj čo sa týka množstva podujatí, sa nám oplatila vo forme zvýšenej návštevnosti a záujmu,“ zhodnotila riaditeľka galérie Anna Ondrušeková.

Tatranská galéria, ktorá má svoje sídlo v Poprade, spravuje aj priestory vo Vile Flóra v Starom Smokovci a v Galérii Ferdinanda Katonu v Spišskej Starej Vsi.

Galéria ponúkla v minulom roku viacero zaujímavých výstav, zabodovala aj výstava medzinárodného charakteru Otcovia a synovia.

„Bola venovaná pocte jednému z našich najvýznamnejších sochárov Jozefovi Jankovičovi, ktorý sem aj mal prísť, ale, žiaľ, medzitým zomrel. Spolu s ním vystavovali ďalší piati umelci, bol to rozsiahly projekt, na ktorom malo zastúpenie Slovensko, Poľsko a prizvali sme aj renomovaných umelcov z Bosny a Hercegoviny,“ priblížila Ondrušeková, podľa ktorej sa v rámci tohto dvojgeneračného projektu snažili hľadať súvislosti medzi staršou a mladšou generáciou významných tvorcov v spomínaných krajinách.

S rovnako priaznivým ohlasom sa stretla aj výstava ruskej realistickej maľby, medzinárodný výstavný projekt s názvom Pieseň duše, ktorú si od októbra do decembra pozrelo viac ako tritisíc návštevníkov.

„K tejto výstave sme mali aj ďalšie podujatia ako prednášky či večere poézie,“ dodala riaditeľka.

Za minulý rok galéria získala do zbierkového fondu aj presne sto umeleckých diel, mnohé z nich majú významnú umeleckú hodnotu. „Galéria nie je len o výstavách, je to v prvom rade vedecko-výskumná a zberateľská inštitúcia. Našou dôležitou súčasťou, ktorej venujeme veľmi veľa času, je vydávanie rôznych odborných publikácií, katalógov, a samozrejme, aj zberateľská akvizičná činnosť,“ pripomenula Ondrušeková.

V minulom roku bolo z hľadiska odbornej činnosti podľa jej slov najdôležitejším podujatím otvorenie novej stálej expozície s názvom Odkryté hodnoty. Nachádza sa v nej okolo 130 diel približne od 80 autorov významných slovenských, ale aj českých a iných zahraničných autorov. Zachytáva všetky žánre. Galéria rovnako vydala takmer dvestostranového sprievodcu, bedeker po tejto expozícii.

„Návštevníci sa v ňom dozvedia o všetkých významných autoroch, ktorých máme v zbierkach, a ktorí sú, samozrejme, významní v rámci celoslovenského kontextu,“ dodala.

Na návštevnosti sa podľa riaditeľky podpísali aj workshopy či výstavy pre deti. Minulý rok napríklad upútala kreatívna výstava lega, ale aj koncoročná súťaž Anjel Vianoc. Tatranská galéria však vystavovala aj v iných inštitúciách. Výstavu z jej zbierok Umenie Tatier si mohli pozrieť aj návštevníci v zámku v Hradci nad Moravicí.

„Navštívilo ju viac ako 21-tisíc návštevníkov. Bola sprístupnená počas celej sezóny, od mája až do októbra. Oplatilo sa vyviesť naše zbierkové fondy aj tam, stretla sa s veľmi priaznivým ohlasom,“ uzavrela Ondrušeková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #Tatranská galéria #Tatranská galéria v Poprade