Takmer 120-ročnú levočskú fontánu by mali po rekonštrukcii spustiť na jar

Fontánu Dobročinnosti z roku 1898 v Levoči, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou, zrejme spustia po mnohých rokoch už v apríli.

19.01.2018 14:00
Spiš, Levoča, radnica, kostol sv. jakuba Foto: ,
Levoča
debata

Podľa Kamila Tomčofčíka z oddelenia cestovného ruchu a rozvoja mesta v Levoči je fontána v parku pred mestskou radnicou po rekonštrukcii pripravená na prevádzku hneď, ako to dovolia klimatické podmienky. Fontána nefungovala približne 15 rokov, celý vodný systém z druhej polovice 20. storočia bol zastaralý a nekompletný. S prácami na jej obnove sa začalo v júli minulého roka, ukončiť sa ich podarilo následne v septembri, vyžiadali si viac ako 130-tisíc eur.

Keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku, všetky práce sa museli robiť v súčinnosti s Krajským pamiatkovým úradom v Prešove. Zemné práce sa zase vykonávali pod dohľadom archeológa. „V rámci stavebných prác bola vybudovaná nová elektrická prípojka, revízna šachta, technológia fontány vrátane rozvodov a elektroinštalácia. Spodná misa fontány bola rozobratá a opätovne poskladaná, bol vybudovaný nový základ pod misou fontány. Okolo fontány bola uložená nová travertínová dlažba,“ vysvetlil Marek Krajňák z oddelenia investičnej činnosti v Levoči. Realizovali sa aj reštaurátorské práce, tie sa týkali kamenných a kovových prvkov fontány.

„Pri reštaurátorských prácach na kovových častiach fontány bolo najväčším problémom doplnenie kovovej výzdoby výtokových ramien, pretože niektoré časti chýbali. Samotné výtokové chrliče sa nezachovali, a preto bolo potrebné ich odliať z bronzu na základe dobových fotografií,“ doplnil.

Na fontáne sa pracovalo v dvoch etapách, celkovo si vyžiada viac ako 130-tisíc eur s DPH. Prvá, zameraná na stavebné a technologické práce, bola financovaná v rámci cezhraničnej spolupráce, z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu išlo na tento účel približne 43-tisíc eur, spolufinancovanie mesta bolo päť percent. Na druhú etapu získalo mesto dotáciu od Ministerstva financií SR viac ako 85-tisíc eur, v rámci nej sa realizovali predovšetkým reštaurátorské prá­ce.

Fontána, ktorá vychádza z pseudorenesan­čného štýlu, vznikla podľa plánov Ladislava Steinhauza. Bronzová socha Dobročinnosti, ktorá je umiestnená na fontáne, znázorňuje ženu podávajúcu dieťaťu kúsok chleba. Symbolizuje dobročinnosť darcu, ktorý založil a podporoval viacero verejných ustanovizní. Podľa Informačnej kancelárie mesta Levoča išlo o Gustáva Hermana, mecéna a obchodníka, ktorý mestu venoval peniaze na zavedenie verejného vodovodu, socha bola postavená z týchto peňazí. „Jeho jedinou podmienkou bolo, aby voda z fontány tiekla na všetky strany tak, akoby mala prúdiť na všetky strany dobrota a láska zo sŕdc občanov mesta,“ informuje kancelária.

debata chyba
Viac na túto tému: #Levoča