Tradičné fašiangové zvyky predvedú v múzeu v Zlatých Moravciach

Tradície a zvyky fašiangového obdobia ožijú 7. februára o 15:00 v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach, ktoré je pobočkou Ponitrianskeho múzea v Nitre.

05.02.2018 14:00
debata

Fašiangové ľudové piesne bude spievať Občianske združenie Babička zo Zlatých Moraviec, spevácky súbor Kolovrátok z Prílep predvedie ukážku symbolického pochovania basy. Ako informovala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea v Nitre, chýbať nebude ani ochutnávka tradičného fašiangového jedla.

Fašiangy patria medzi pohyblivé sviatky. Začínajú sa od Troch kráľov a končia sa Popolcovou stredou. Vrcholí nimi obdobie zábav pred 40-dňovým pôstom pred Veľkou nocou. Fašiangy boli časom priadok, zakáľačiek, svadieb.

„Konali sa fašiangové obchôdzky s rôznymi typmi masiek sprevádzané fašiangovými tancami. Stierali sa pri nich spoločenské rozdiely, parodovali sa oficiálne ceremoniály, povolania, činnosti i konkrétni ľudia,“ uviedla Packová-Zahradárová.

Ako dodala, k fašiangom patria veľmi sýte jedlá ako slanina či klobásy, alkohol a funkciu obradového pečiva mali šišky, pampúchy a fánky, ktoré mnohé gazdinky doteraz v tomto období pripravujú.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlaté Moravce #múzeum #fašiangy