Benátsky karneval má vážny problém: Smrad a gondoly zaborené v bahne

Práve v čase legendárneho karnevalu talianske Benátky zápasia s nedostatkom vody v niektorých zo svojich povestných kanálov. Začiatkom februára hladina vody v niektorých z nich v porovnaní s hladinou mora klesla až o 60 centimetrov.

06.02.2018 07:00
Benátky, gondoly, kanál, Taliansko Foto: ,
Grand kanál v Benátkach.
debata (3)

Mnohé z gondol uviazli na rozbahnenom dne, informoval spravodajský portál Venezia Today.

Túto situáciu spôsobil silný odliv spôsobený nedávnym supersplnom Mesiaca, ale aj studená zima, slabé zrážky v posledných týždňoch a silný odliv.

Benátky takýto nízky stav vody v sieti vodných kanálov zažívajú tretí rok po sebe. Sprevádza ho aj nepríjemný zápach v meste, kde sa práve koná svetoznámy karneval.

Pre mesto to nie je zvyčajný problém, v minulosti ho trápili aj niekoľkokrát ročne masívne záplavy.

Benátky čelia tiež celkovému poklesu, štúdie ukázali, že mesto sa ročne zníži o 1 až 2 milimetre. Niektorým starým domom dokonca ostali schodíky, ktoré kedysi slúžili na vykladanie tovaru z člnov, úplne pod vodou.

Aktuálna nízka hladina vody v kanáloch mnohých návštevníkov prekvapila. Doposiaľ neprekonaný rekord však situácia dosiahla v roku 1934, keď bol príliv až 4 metre pod svojou priemernou výškou.

Dlhá karnevalová tradícia

Benátsky karneval trvá od 27. januára do 13. februára a má pestrý program. Jedným z jeho bodov je kostýmový sprievod od benátskej baziliky San Pietro di Castello, ktorý na Námestie sv. Marka na nosidlách doniesol 12 najkrajších Benátčaniek.

Elisa Costantini ako "Mária... Foto: SITA/AP, Andrea Merola
Benátky, karneval, Taliansko, masky, Elisa Costantini ako "Mária roka", ktorá sa v prestrojení za anjela zniesla zo zvonice.

Tam sa krásky predstavili verejnosti, ktorá spomedzi nich vybrala „Máriu roka“, ktorá sa takto o rok v prestrojení za anjela znesie zo Zvonice sv. Marka na námestie.

Slovo karneval pochádza z talianskeho „carne levare“, čo znamená odoprieť si mäso. Benátsky karneval patrí medzi najstaršie na svete.

Benátsky karneval
Benátky
+8Výroba masiek.

Je obdobím zábavy pred nadchádzajúcim 40-dňovým pôstom a dôležitú úlohu počas neho zohrávali masky, ktoré boli zárukou anonymity.

Tradícia tejto okázalej, bohatej a bezstarostnej slávnosti siaha do roku 1162. Každý rok táto udalosť do Benátok priláka viac ako tri milióny návštevníkov.

Zdroj: Carnevale.vene­zia.it; Express.co.uk

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #karneval