Na Nitrianskom hrade sprístupnia novú vyhliadku, opravia aj dva domy pod hradom

Nitrianske biskupstvo plánuje tento rok opraviť drevenú ochodzu, na ktorú sa vchádza z Vazulovej veže na východnom nádvorí Nitrianskeho hradu. Je v havarijnom stave a roky sa nepoužíva.

08.02.2018 09:00
Nitra Foto:
Nitra. Ilustračné foto.
debata

„Drevené trámy sú prehnité, nepúšťame tam ľudí. Je to škoda, pretože je odtiaľ pekný výhľad smerom na Zobor,“ povedal diecézny ekonóm Biskupstva Nitra Martin Štofko. Opravu bude biskupstvo financovať z vlastných zdrojov a požiadalo aj o dotáciu z Nitrianskeho samosprávneho kraja, tvorila by zhruba tretinu nákladov.

Pokračovať budú aj práce v Gotickej priekope na hrade. Zo stien postupne odstraňujú novodobé cementové povrchy, zhruba polovica priekopy je už hotová. „Robíme to viac-menej vo vlastnej réžii pod dohľadom reštaurátorov. Má to svoj praktický význam, pretože tá hradba potom lepšie dýcha a tiež to krajšie vyzerá,“ povedal Štofko.

Nový šat dostanú aj dva staré domy pod hradom – kanonický Nésceyho dom na Námestí Jána Pavla II. a objekt na Malej 2. Rekonštrukcia Nésceyho domu, v ktorom v minulosti býval biskup Nécsey, sa má skončiť tento rok. „Strecha je opravená už asi dva roky, teraz sa robia práce v interiéri a na jar by sa opravila aj fasáda. Bude to veľmi pekný prvok v rámci námestia,“ uviedol Štofko.

Na rekonštrukciu domu na Malej 2 momentálne pripravujú projekty, tento rok by biskupstvo chcelo získať stavebné povolenie. Objekt nie je pamiatkou, no nachádza sa v pamiatkovej zóne a je dlhodobo v schátralom stave.

V minulosti sa tam nasťahoval bezdomovec, ktorý si vo vnútri založil oheň, čo bolo potenciálnou hrozbou aj pre okolité stavby. Využitie oboch domov zatiaľ nie je presne určené, biskupstvo však zvažuje, že ich sčasti prenajme svojim zamestnancom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra