Spišská Nová Ves ako prvé mesto vydáva komiks. Propaguje ním históriu

Spišská Nová Ves je prvým mestom na Slovensku, ktoré propaguje svoju históriu aj formou komiksu, vychádza v tomto roku ako súčasť mestského mesačníka, informoval primátor mesta Ján Volný.

09.02.2018 10:30
debata

„Rozhodli sme sa priblížiť históriu mesta novou, nenáročnou a možno aj netradičnou formou, a to hlavne mladým ľuďom, či tým, ktorí nechcú veľa času venovať štúdiu histórie. Ľudia si pozrú obrázky, prečítajú stručný text, je to zrozumiteľné pre každú generáciu,“ povedal ďalej Volný, podľa ktorého má zatiaľ vydávanie komiksu pozitívny ohlas.

Doteraz vyšli dve časti Ilustrovaných dejín Spišskej Novej Vsi, do konca roka ich bude dvanásť.

Serióznou formou sa mesto snažilo pred časom priblížiť svoju históriu v podobe Míľnikov mesta, ktoré vychádzali ako príloha mesačníka a neskôr vyšli aj vo viazanej forme. Ešte v roku 2015 vydalo aj svoju monografiu, ktorá zvíťazila v súťaži Najkrajšia kniha a propagačný materiál o Slovensku za rok 2015 v kategórii Knihy o mestách.

„Na túto monografiu sme veľmi hrdí, keďže odborníci ju považujú za špičkovú,“ skonštatoval primátor.

S myšlienkou priblížiť dejiny zábavnejšou formou prišla vedúca kancelárie primátora Andrea Jančíková.

„Monografia váži viac ako tri kilá, je tam veľmi veľa informácií, a tak je pre niektorých jednoduchšie vziať si do ruky komiks. Za dve či tri minúty si prejdú jednu epizódu, zaujme možno aj malé deti. Text je stručný, ale aj vďaka vizuálnej forme je pamäťová stopa intenzívnejšia,“ poznamenal Volný.

Mesto uvažuje nad tým, že všetky časti komiksu vydá dokopy v budúcnosti aj ako brožúru.

Ku komiksu sa dostanú Spišskonovovešťania prostredníctvom kultúrno-spoločenského mesačníka mesta, ktorý vychádza už 27. rok. „Mesačník sa dostane do každej schránky, vydávame ho v náklade 14-tisíc,“ povedal primátor.

debata chyba
Viac na túto tému: #komiks #Spišská Nová Ves