Bangkok sa prepadáva. Vraj kvôli erotickým salónom

Thajská polícia pripisuje vinu za to, že sa mesto neustále prepadá, obrovským bangkockým nevestincom. Podľa jej vyšetrovacej teórie tieto mega-bordely nelegálne kradnú spodnú vodu na "mydlinkové masáže", napísal spravodajský server.

12.02.2018 11:50
debata

Polícia začala vykonávať záťahy vo vykričaných domoch po tom, čo pri pátraní po obchode s ľuďmi v masážnom salóne Victoria Secret našla dôkazy, že tento podnik nelegálne čerpá vodu, aby sa vyhol mastným účtom za vodné a stočné.

Vyšetrovatelia tiež v podniku našli maloleté sexuálne pracovníčky a zistili, že masážny salón pravidelne podpláca úradníkov, aby nad jeho aktivitami prižmúrili oko.

Bangkok je nízko položené mesto postavené na brehoch rieky Čao-Praja. Podľa ekológov nelegálne čerpanie podzemnej vody prispieva k jeho prepadaniu.

Experti varovali, že do roku 2030 by časti thajskej metropoly mohli byť pod vodou – sčasti kvôli stúpajúcej hladine mora a sčasti kvôli vyčerpaniu spodných vôd z pôdy pod hlavným mestom.

10 cm ročne

Polícia teraz kvôli krádeži vody preveruje viac ako 40 salónov poskytujúcich „mydlinkové masáže“, čo je eufemizmus pre prevádzkovanie nevestincov s desiatkami súkromných kúpeľní, kde môžu zákazníci dostať sexuálne služby.

Policajti odoberú vodu vo všetkých izbách vykričaných domov a nechajú urobiť jej rozbor, aby zistili, či ju odobrali legálne z vodovodu, alebo nelegálne odčerpali zo zeme.

Praktika čerpania spodných vôd sa značne rozšírila pred niekoľkými desaťročiami v čase, keď Bangkok prechádzal rýchlym stavebným rozvojom. Následkom bolo prepadanie mesta, ktoré vo svojej najhoršej fáze koncom 70. rokov minulého storočia dosahovalo zhruba desať centimetrov ročne.

Snahy regulovať využívanie spodných vôd sa počas posledných rokov prepadania mesta dramaticky spomalili.

(Ne)legálna

Aj keď prostitúcia je v Thajsku technicky vzaté nelegálna, všeobecne sa toleruje a otvorene prevádzkuje. Niektoré časti thajského hlavného mesta sa do značnej miery premenili na štvrte červených lámp.

Toto nelegálne podnikanie drží nad vodou systém úplatkov a právnych zákutí. Polícia ho zvyčajne prehliada, ak bordely nezamestnávajú neplnoleté dievčatá, alebo nie sú podozrivé z obchodu s ľuďmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #Bangkok