Svetový deň sprievodcov cestovného ruchu oživí v Bystrici rozprávkový svet

Predposlednú februárovú sobotu pozýva Banská Bystrica všetkých malých aj veľkých Banskobystričanov do sveta fantázie a rozprávok.

15.02.2018 17:40
Banská Bystrica, Mestský hrad Foto:
Banská Bystrica
debata

Hoci v kalendári pripadá Svetový deň sprievodcov cestovného ruchu na 21. februára, mesto pod Urpínom si ho pripomenie o štyri dni skôr v sobotu 17. februára. Ako uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková, jubilejný 15. ročník bude zameraný na rozprávky a rozprávkový svet.

V Bábkovom divadle na rázcestí, v Literárnom a hudobnom múzeu a v Radnici na Námestí SNP pripravili organizátori od 13:00 do 17:00 bezplatné prehliadky s historickým výkladom a interaktívnym vystúpením.

„Keďže rok 2018 je spätý so 190. výročím narodenia Pavla Dobšinského, rozhodli sme sa sériu podujatí venovať práve majstrovi rozprávok. Návštevníci sa môžu dozvedieť zaujímavosti o jeho živote a tvorbe, čo ho inšpirovalo a ovplyvnilo pri písaní rozprávok,“ informuje vedúca banskobystrického Informačného centra Alenka Motyčková.

Ako doplnila, širokej verejnosti chcú sprístupniť inštitúcie, ktoré úzko súvisia s rozprávkovým svetom. „Návštevníkov prenesieme do sveta rozprávky a bábkových inscenácií, nazrú za oponu bábkového divadla a vypočujú si príbehy známych regionálnych rozprávkariek. Svet rozprávok nepatrí len tým najmenším,“ pozýva Motyčková aj dospelých vymeniť tradičnú sobotu za rozprávkovú.

debata chyba