Liptovský Mikuláš získal z eurofondov na mestskú cyklotrasu pol milióna eur

Samospráva v Liptovskom Mikuláši získala z eurofondov 502-tisíc eur na prvú etapu projektu Mikulášskej cyklotrasy, informovala radnica.

16.02.2018 13:00
Fontána Metamorfózy, Liptovský Mikuláš Foto: ,
Fontána Metamorfózy v Liptovskom Mikuláši.
debata

V prvej etape výstavby by malo v meste pribudnúť 2,2 kilometra cyklochodníkov a cyklokoridorov.

„Začína sa v parku oproti železničnej stanici, pokračuje Hodžovou ulicou, Kukučínovou ulicou, cez Rohonciho záhradu, Pišútovu ulicu, Námestie osloboditeľov a skončí na križovatke na Rachmaninovom námestí,“ priblížil primátor Ján Blcháč s tým, že cyklotrasa bude viesť cez mesto a mala by byť praktická napríklad pre ľudí, ktorí chcú chodiť na bicykli aj do zamestnania.

V priestore pri železničnej stanici v rámci projektu vybudujú aj dvojpodlažné uzamykateľné cykoboxy. Podľa radnice umožnia bezpečne odstaviť bicykel, odložiť prilbu a ďalej pokračovať iným spôsobom verejnej dopravy.

„Bude tam situované aj posedenie a servisný modul na dofúkanie pneumatík. Jednopodlažné cykloboxy inštalujú aj v Rohonciho záhrade a pribudne tiež cyklostojan pre 30 bicyklov na Námestí osloboditeľov. Cyklotrasu budú na vozovke vyznačovať piktogramy a na vhodných miestach aj smerovníkmi s atraktívnymi cieľmi v meste,“ spresnila hovorkyňa Viktória Čapčíková.

Realizáciu samospráva začne po ukončení procesu verejného obstarávania a jeho kontrole, čo očakáva v tomto roku.

„Základným cieľom projektu je zvýšenie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej dopravy na celkovom počte prepravených osôb v meste. Vnútromestská cyklotrasa je zárodok systému, na ktorý nadviažu lokálne cyklotrasy k jednotlivým atraktivitám mesta a cyklotrasy do okolia Mikuláša. Súčasťou cyklotrasy sú pešia a parkové zóny v bezbariérovom prevedení s farebným a povrchovým odlíšením pre potreby slabozrakých,“ doplnila Jana Kormaníková z mestského úradu zodpovedajúca za projekty.

Mesto už podalo žiadosti aj na ďalšie tri etapy cyklotrasy. „Podané žiadosti o nenávratné financie ešte neboli vyhodnotené. Celková dĺžka vnútromestskej cyklotrasy predstavuje takmer štyri kilometre. Trasa bude pripojená na existujúci cyklochodník na Alexyho a na Štefánikovej. Na cyklochodník po nábreží Váhu získala samospráva financie z eurofondov v predošlých rokoch,“ dodala hovorkyňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Liptovský Mikuláš #cyklotrasa