V Žiari vznikne viac ako trojkilometrová cyklotrasa

Viac ako trojkilometrová cyklotrasa vznikne v Žiari nad Hronom. Začínať sa bude na severe mesta a končiť až v priemyselnom parku. Ako uvádza internetová stránka mesta, žiarska samospráva získala na tento účel dotáciu 593 951 eur z Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. V rámci projektu zrekonštruujú aj most cez rieku Hron.

20.02.2018 15:00
seniori, staroba, bicyklovanie, cyklistika,... Foto:
Ilustračná fotografia.
debata

Cyklistický chodník dlhý 3,65 km prepojí celé mesto. Začínať sa bude na Jilemnického ulici na sídlisku Etapa a ústiť v areáli priemyselného parku cez most na Kortine.

Hlavnú cyklistickú infraštruktúru bude predstavovať sieť cyklodopravných trás v rámci mesta, ktoré sa budú rozdeľovať na hlavné a doplnkové trasy.

Pozdĺž celej cyklotrasy sa umiestni 103 cyklostojanov a dva uzamykateľné prístrešky pre bicykle. Kapacita jedného prístrešku je približne 20 bicyklov.

V rámci tohto mesto uvažuje aj s osadením servisného stojanu na bicykle. Prístrešky by mali byť umiestnené pri Základnej škole na Jilemnického ulici a pred mestskou plavárňou.

Výstavba cyklotrasy pozostáva z piatich samostatných stavebných objektov. Nimi sú napríklad cyklotrasa vedená po uliciach SNP, Jilemnického, Bernolákova, Svitavská, Š. Moysesa, Námestie Matice slovenskej, Hutníkov až po lávku ponad rieku Hron.

Cyklotrasa bude v celej dĺžke vedená po už jestvujúcich miestnych komunikáciách, ktoré sa miestami rozšíria do zelene.

Súčasťou projektu by malo byť aj osvetlenie pri priechodoch pre chodcov a cyklistov križujúcich frekventované miestne komunikácie.

„Hlavným účelom vybudovania cyklotrasy je dochádzanie Žiarčanov do zamestnania,“ uviedol pred časom primátor Peter Antal s tým, že sa tak zabezpečí nielen nemotorové prepojenie významných mestských lokalít či uzlov, ale najmä ekologické dochádzanie do práce, za verejnými službami či inými mestskými bodmi.

„Vďaka cyklotrase odľahčíme motorovú dopravu v meste a podporíme aj ekologickú prepravu a samotné zdravie občanov,“ dodal primátor.

V rámci projektu mesto počíta aj s rekonštrukciou mosta cez rieku Hron, ktorý už v minulosti využívali Žiarčania na skrátenie si cesty do priemyselného parku. Most tak bude slúžiť aj ako lávka pre cyklistov a peších.

V súčasnosti realizuje svoju činnosť v priemyselnom parku približne 185 firiem a za prácou sem dochádza minimálne päťtisíc občanov mesta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Žiar nad Hronom