Na Zvolenskom zámku priblížia v novom cykle gotiku a neogotiku

Obdobie gotiky a neogotiky priblížia návštevníkom Zvolenského zámku vo Zvolene v rámci nového cyklu kurátorských výkladov Pozrime sa na to štýlovo vo štvrtok 22. februára o 17:00.

22.02.2018 13:00
Zvolenský zámok Foto:
Zvolenský zámok
debata

Ako informovala programová pracovníčka Slovenskej národnej galérie (SNG) Jana Oravcová, nová séria výkladov bude spojená so seminármi na netradičné témy týkajúce sa súčasného umenia.

Gotika je výrazom vrcholného a neskorého stredoveku. „Na prvej prednáške cyklu Pozrime sa nato štýlovo sa vyberieme práve týmto smerom. Budeme sa venovať tematicky obdobiu gotiky a názorne si opíšeme umelecký smer na vybraných dielach zo zbierky SNG – sv. Kozma a sv. Damián – patróni lekárov a lekárnikov,“ priblížil zámer prednášajúci kurátor Zbierky gotického umenia a zároveň vedúci kurátor Zbierok starého umenia SNG v Bratislave Dušan Buran.

„Okrem stručného načrtnutia historických súvislostí vzniku tejto subkultúry sa pozrieme na jej súčasnú podobu, vizuálne atribúty a špecifickú módu,“ doplnila kulturologička a mediálna teoretička Erika Moravčíková, ktorá pôsobí ako odborná asistentka na Katedre kulturológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.

V sobotu 24. februára v rámci nového cyklu sobotných tvorivých dielní pripravila galéria dve stretnutia. Pre rodiny s deťmi nad šesť rokov odhalia atmosféru gotických katedrál a v programe pre mladých i dospelých sa zamerajú na vzácnu tradíciu gotických kachlíc.

Pod názvom Pozrime sa na to štýlovo pripravila Slovenská národná galéria nový cyklus kurátorských výkladov spojených so seminármi na netradičné témy týkajúce sa tradičného umenia. Počas večera sa kurátori SNG zamerajú na dôležité míľniky v dejinách umenia a priblížia na vybranom diele dané výtvarné obdobie.

Následne po prednáške bude seminár s pozvanými hosťami a odborníkmi z rôznych vedných oblasti. Súčasťou cyklu budú každú tretiu sobotu aj tvorivé ateliéry venované deťom, mládeži i dospelým.

Národná kultúrna pamiatka Zvolenský zámok je súčasťou SNG od roku 1965. Priestory stredovekého zámku ponúkajú návštevníkom veľkú kolekciu starého umenia od 14. do 19. storočia. Viac podrobností o vysunutom pracovisku SNG vo Zvolenskom zámku možno nájsť na internetovej adrese SNG.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zvolen #Zvolenský zámok