Správa prehovorila jasnou rečou: Lesk Európy slabne, Číňania zaplavujú Áziu

Na prvom mieste v rebríčku najviac navštevovaných miest planéty sa už deviaty rok po sebe nekonala žiadna zmena. Medzi top 100 turisticky najpríťažlivejších mestských destinácií neohrozene kraľuje exotický Hongkong.

04.03.2018 07:00
Hongkong, mesto, ďalekohľady, spln Foto: ,
Ľudia v Hongkongu pozorujú zatmenie Mesiaca.
debata (2)

Výročnú tabuľku vydáva spoločnosť Euromonitor International na základe počtu prichádzajúcich medzinárodných turistov, ktorí v meste pobudnú aspoň 24 hodín. Hongkong vlani privítal pôsobivých 26,6 miliónov návštevníkov, a to najmä vďaka príchodom z pevninskej Číny, píše Weforum.org.

Na druhom mieste, s 21,2 miliónmi návštevníkov, sa umiestnil Bangkok, ktorému sa podarilo predbehnúť obľúbený Londýn s 19,2 miliónmi turistov.

Avšak Singapur, ktorý je v súčasnosti na štvrtom mieste, má takisto našliapnuté na zdolanie vyšších mét a podľa prognóz sa do roku 2025 stane tretím najnavštevovanejším mestom.

Ázijský vzostup

Mestá z oblasti ázijsko-tichomorského regiónu stomiestnemu rebríčku jednoznačne dominujú. V roku 2017 sa ich v ňom umiestnilo 41, čo je značný nárast oproti roku 2010, keď ich bolo 34. Tento trend bude pokračovať. Očakáva sa, že do roku 2025 sa ich počet v top 100 zvýši na 47.

Hongkong - ostrov Central Foto: Aleš Tvrdý
Hongkong, ostrov Central Hongkong - ostrov Central

Hlavným faktorom zvyšovania záujmu medzinárodných návštevníkov o ázijské mestá je „neúprosný nárast“ počtu čínskych turistov, ktorý je najväčší na svete, píše sa v správe.

Euromonitor International predpovedá, že počet zahraničných návštevníkov v Hongkongu klesne na 25,7 milióna kvôli silnejúcemu napätiu s pevninskou Čínou. No zároveň očakáva, že sa mesto vymaní z negatívneho trendu a príchody do roku 2025 dosiahnu číslo 45 miliónov.

Vyhliadky Európy

Pasívny cestovný ruch na starom kontinente negatívne ovplyvnili nedávne udalosti ako kríza v eurozóne, príliv utečencov, Brexit či teroristické útoky. Stálice ako Paríž a Londýn ostali voči týmto neblahým okolnostiam odolné a svojich „fanúšikov“ si udržali. V skutočnosti oslabená libra do Veľkej Británie práve lákala. Z dlhodobého hľadiska však budúcnosť britskej metropoly nie je ružová a prognostici predpovedajú do roku 2025 jej prepad v rebríčku na 6. miesto.

Londýnske City, moderné finančné centrum... Foto: SHUTTERSTOCK
City, Londýn Londýnske City, moderné finančné centrum britskej metropoly.

Európske prímorské destinácie v Grécku, Taliansku alebo Španielsku si dokonca polepšili, pretože profitovali z odlivu dovolenkárov z konfliktmi poznačených oblastí Blízkeho východu a severnej Afriky.

Top 10 najnavštevo­vanejších miest:

  1. Hong Kong: 26,6 milióna návštevníkov
  2. Bangkok: 21,2 milióna návštevníkov
  3. Londýn: 19,2 milióna návštevníkov
  4. Singapur: 16,6 milióna návštevníkov
  5. Macao: 15,4 milióna návštevníkov
  6. Dubaj: 14,9 milióna návštevníkov
  7. Paríž: 14,4 milióna návštevníkov
  8. New York: 12,7 milióna návštevníkov
  9. Shenzhen: 12,6 milióna návštevníkov
  10. Kuala Lumpur: 12,3 milióna návštevníkov

Zdroj: Businesswire.com; Nst.com.my; Travelhoppers.com

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rebríček #mestá #Hongkong