Diela inkvizítorov aj Kladivo na čarodejnice predstaví unikátna výstava

Diela inkvizítorov, obetí inkvizície aj velikánov astronómie predstaví unikátna výstava v Apponyiovskej knižnici v Oponiciach v okrese Topoľčany. Otvoria ju 1. marca a verejnosť si ju bude môcť pozrieť do 16. marca.

27.02.2018 13:00
debata

Spojená bude s divadelným predstavením v historickej knižnici, v rámci ktorého mnísi – františkáni predstavia vynález knihy a priblížia vzácne diela takých osobností, ako boli Galileo Galilei, Giordano Bruno či Tycho de Brahe. Výstava sa koná v rámci projektu Gutenberg.

„Jedno z diel patrí veľkému inkvizítorovi 15. storočia Johannesovi Niderovi a spolu s ním bude vystavená aj hrozná práca jeho dvoch žiakov známa ako Kladivo na čarodejnice,“ informoval agentúru SITA správca knižnice Peter Králik. Na výstave budú aj diela Jany z Arku a Jána Husa, ktorých upálili za kacírstvo.

Niderove dielo Preceptor božieho zákona je jedným z najstarších prameňov, na základe ktorého sa neskôr rozpútal hon na čarodejnice, ktorý trval 300 rokov. Je to zároveň najstaršie dielo, ktoré uchováva Slovenská národná knižnica vo svojom depozite.

„Tieto diela neboli na Slovensku ešte takto prezentované. Ide o raritné knihy a vystavené budú iba 16 dní,“ doplnil Králik. Na výstave nebudú chýbať ani knihy od Mikuláša Kopernika a Erazma Rotterdamského.

Apponiovská knižnica v Oponiciach je majetkom Slovenskej národnej knižnice. Za dva milióny eur ju obnovila spoločnosť I&P Slovakia, ktorá kúpila schátraný renesančný kaštieľ v roku 2007 od Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a zrekonštruovala ho na hotel.

Knižnicu založil v roku 1744 gróf Anton Juraj Apponyi z Oponíc. Možno v nej nájsť napríklad diela o inkvizícii, bosoráctve, okultných vedách, kartárstve, vývoji strojov a techniky. Najstarším exemplárom je dielo Sokrata zo švajčiarskeho Bazileja z roku 1505.

Nachádzajú sa tu aj knihy rímskych pápežov, súkromná korešpondencia francúzskych kráľov, kardinálov Richelieuho a Mazarina, Jany z Arku, všetky Dumasove romány či knihy od Goetheho, Schillera, Kanta a Fichteho v dobových nemeckých tlačiach.

Nechýbajú ani diela talianskych renesančných mysliteľov ako bol napríklad Leonardo da Vinci. Knižnica mala v čase svojej najväčšej slávy 30 000 zväzkov a bola známa od Londýna po Sankt Petersburg. Dnes má 17 342 kníh, ktoré sú napísané v desiatich jazykoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #bosorky #inkvizícia