Hitlerov zvon ostane v kostolnej veži. Nemecká dedina si ho ponechá ako 'pamätník'

Dedina Herxheim, neďaleko Heidelbergu, v juhozápadnom Nemecku, sa rozhodla ponechať si kontroverzný kostolný zvon, na ktorom je vyobrazená svastika a nad ňou nápis "Všetko pre vlasť – Adolf Hitler". Argumentom je pripomienka temnej minulosti krajiny.

01.03.2018 06:00
zvon, Hitler, Herxheim, Nemecko Foto: ,
Zvon z nemeckej obce Herxheim, na ktorom je nápis Všetko pre vlasť – Adolf Hitler.
debata

Farská rada Herxheimu am Berg hlasovala v pomere 10 ku 3 za to, aby zvon z roku 1934 ostal vo veži ako memento a impulz pre zmierenie a pamätník obetí násilia a nespravodlivosti. Rada tak odmietla ponuku miestnej protestantskej cirkvi, že zaplatí odstránenie 240-kilogramového zvona a zabezpečí jeho náhradu.

Dedina so 700 dušami, ktorá leží asi 80 kilometrov juhozápadne od Frankfurtu, už aj v minulosti na seba strhla pozornosť celého Nemecka, keď sa na Hitlerov pozostatok posťažovala miestna organistka.

Pobúrení veriaci

Zvon visel vo veži protestantského Kostola sv. Jakuba bez špeciálnej publicity od roku 1934 a po desaťročia spolu s ďalšími dvoma – bez akýchkoľvek nápisov – pravidelne ohlasoval začiatky bohoslužieb, slávnostné momenty. Bolo by to tak aj ostalo, keby naňho hudobníčka Sigrid Peters neupozornila.

Tiež viacerí veriaci vyjadrili zdesenie, keď sa dozvedeli, že ich deti boli pokrstené alebo sa oni sami sobášili či prijali inú sviatosť pod zvonom s hákovým krížom a s venovaním nacistickému vodcovi.

Podobné zvony pritom boli počas nacizmu v krajine rozšírené, no po páde režimu sa ich väčšina miest zbavila.

Zvon ostane, pribudne plaketa

Po prevalení problému v Herxheime sa objavili návrhy, aby sa nápis zo zvona odstránil, avšak vtedajší starosta Roland Becker to odmietol dovoliť, lebo by sa podľa neho poškodil zvuk. Kauza nakoniec stála Beckera stoličku. Ešte vlani musel odstúpiť pod tiažou obvinení, že neobraňuje len zvon, ale aj nacistickú éru.

Kvôli kontroverziám a silnejúcej medializácii kostolný zvon minulý september umlčali až do rozhodnutia rady, ktoré padlo teraz.

Nový starosta Georg Welker tlmočil názor odborníka, že zvon má hodnotu ako kultúrne dedičstvo a mal by buď zostať na svojom mieste, alebo by ho mali previezť do múzea.

Rozhodnutie farskej rady ponechať zvon vo veži uvítali potleskom mnohí členovia miestnej komunity. Aby sa však predišlo ďalším pochybnostiam o úmysle dedinčanov, ku kostolu nainštalujú plaketu popisujúcu jeho význam.

Zdroj: Washingtonpos­t.com; Thelocal.de; Bbc.comDw.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #kostol #nacizmus #Adolf Hitler #zvon #svastika #hákový kríž