Mesiac knihy bude v Košiciach s rozprávkami Dobšinského i Andersena

Aktivity v Knižnici pre mládež mesta Košice v rámci akcie Marec – mesiac knihy odštartujú už 1. marca vyhlásením tém 23. ročník detskej súťaže Literárne Košice Jána Štiavnického, informovala riaditeľka knižnice Iveta Hurná. Témy tohto roku pripravila pedagogička Markéta Andričíková z UPJŠ v Košiciach. Súťažiaci sa ich dozvedia z ponuky rozosielanej košickým základným školám a z webovej stránky knižnice www.kosicekmk.sk.

28.02.2018 14:20
Deti, čítanie, knižnica, rozprávky, chlapec,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Od pondelka 5. do piatku 9. marca viac ako stovku podujatí aktuálne venujeme celoslovenskej aktivite na podporu vzdelanosti, Týždňu slovenských knižníc. Pravidelné podujatia pre školy knižnica v danom týždni okorenila o slávnostné pasovania prváčikov do stavu čitateľského, o čítanie na detskej onkológii a o Stretnutie s osudovými ženami v literatúre, ktorým si v domove sociálnych služieb spolu s Úniou žien uctí Medzinárodný deň žien,“ informovala Hurná.

Doložila, že tým sa však marec ani zďaleka nekončí a na čitateľov a návštevníkov knižnice čakajú i ďalšie súťaže o atraktívne ceny, podujatia s rozprávkami Andersena a Dobšinského aj nová výstava. Pokračovať budú v premietaní festivalových filmov, ktorými sa hľadá medzi ľuďmi dôvera.

Opice z našej police, to je nová výzva pre mladých ilustrátorov. Tak sa totiž volá nová výtvarná súťaž pre mladší školský vek, deti 1. – 4. ročníka ZŠ, ktorú vyhlasuje knižnica v spolupráci so Zologickou záhradou Košice.

„Určite odporúčam zapojiť sa. Bude sa totiž súťažiť o veľmi zaujímavú cenu pre celú rodinu. Prezradím, že ňou bude nezabudnuteľná off-road jazda,“ povedala Hurná. Víťazná práca sa stane motívom, respektíve logom osláv Dňa detí, ktoré chystajú koncom mája v zoologickej záhrade. Kto má teda chuť zapojiť sa a vyhrať, všetko potrebné zaručene nájde na stránke knižnice.

S detskými ilustráciami sa môžu stretnúť aj návštevníci LitParku. Nová marcová výstava predstaví najkrajšie práce výtvarnej súťaže venovanej 80. výročiu narodenia básnika, textára a autora rozprávkových kníh Tomáša Janovica. Výstavu pod názvom Všetko najlepšie, pán Janovic, do ktorej sa zapojili deti z celého Slovenska, poskytla Mestská knižnica mesta Piešťany. Čitatelia ju môžu obdivovať až do konca apríla.

Voľba Kráľa detských čitateľov v marci pokračuje semifinálových kolom. „To je naplánované na 15. marca 2018, keď sa v pobočke ZŠ Družicová stretnú víťazi pobočkových kôl. Kolo určí finalistov, ktorí sa posunú do veľkého finále a zároveň sa budú uchádzať o titul Kráľ Sympatia 2018, ktorý môžu získať za najvyšší počet hlasov získaných v anketovom hlasovaní,“ uviedla Hurná.

Deň ľudovej rozprávky je 16. marca venovaný výročiu narodenia Pavla Dobšinského, zberateľa slovenských rozprávok (narodený 16. marca 1828). „Sprievodnými podujatiami si preto, a nielen v tento deň, pripomenieme nestarnúce rozprávkové príbehy, v ktorých dobro víťazí,“ povedala Hurná.

S Dobšinského rozprávkami sa budú zabávať čitatelia opäť vo všetkých pobočkách a okrem dopoludňajších podujatí sa uskutočnia tiež večerníčkové čítania v ZŠ Družicová (14. 3.), v ZŠ Belehradská (15. 3.) a v ZŠ Bruselská (16. 3.). Na tieto obľúbené viacgeneračné čítania knižnica pozýva aj rodičov či starých rodičov malých čitateľov.

V rámci Dňa ľudovej rozprávky a projektu Bookworms in Europe zameranom na rozvíjanie čitateľských zručností a motivovania žiakov k čítaniu sa v LitParku, v piatok 16. marca o deviatej uskutoční aj divadelné predstavenie v angličtine v podaní žiakov ZŠ Tomášikova.

„Ide o divadelné predstavenie pripravené v rámci programu ERASMUS+, do ktorého sa táto košická škola zapojila a na ktoré sú pozvaní aj zahraniční hostia, učitelia z partnerských škôl v Anglicku, Nemecku, Švédsku, Taliansku a na Malte. Hosťom bude spisovateľ Peter Karpinský,“ informovala Hurná.

Noc s Andersenom – Rozprávkové noci v knižnici, patria bezpochyby medzi najlukratívnejšie detské podujatia. „Záujem o nich každoročne presahuje naše kapacitné možnosti, a preto robíme naozaj úzky výber. Pre našich najaktívnejších čitateľov je to taká čerešnička v našej ponuke,“ povedala Hurná. Tento rok sa toto medzinárodné podujatie venované Andersenovi uskutoční 23. marca a v Knižnici pre mládež mesta Košice rozprávkovým príbehom otvoria dvere hneď viaceré pobočky.

„Každá z nocí bude iná. V LitParku deti vytvoria Rozprávkový parlament, ktorý nebude ani chvíľu zaháľať. V Nezábudke sa nám postupne budú prebúdzať rozprávkové postavičky z Andersenových rozprávok a pobočka Humenská 9 sa naplní strašidlami. Pozor, tu sa zaručene budete báť,“ prezradila Hurná.

Čitatelia z pobočiek v ťahanovských školách a z pobočky v OD Mier spoločne pôjdu za príbehmi o najslávnejšom čarodejníkovi až do zoologickej záhrady, aby tam v temnotách pátrali po záhadných tvoroch. Do podujatia sa ďalej zapoja tiež školské pobočky zo sídliska Nad Jazerom.

V ZŠ Jozefa Urbana sa deti pomocou súťažných úloh vydajú po stopách Andersena, a tak sa kompletne zoznámia so životom a bohatou tvorbou výnimočného rozprávkara. Ani v pobočke v ZŠ Družicová sa určite deťom nebude chcieť spať.

Čaká ich premena na pirátov a náročná cesta za strateným pokladom. „Verím, že sa nám spoločnými silami všetko podarí zvládnuť na jedničku a naši nocľažníci, síce unavení, ale zato s nezabudnuteľnými spomienkami, budú o svojich zážitkoch ešte dlho a všetkým naokolo podrobne rozprávať,“ povedala Hurná.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #marec #mesiac knihy #Hans Christian Andersen