Trnavská radnica chystá ďalšie cyklochodníky v meste

Mesto Trnava začne v jarných mesiacoch s výstavbou cestičky určenej pre cyklistov a chodcov na Hlbokej ulici. Chystá aj výstavbu cyklochodníka, ktorý spojí južnú časť mesta s centrom, ďalej sú podľa primátora Petra Bročku v pláne cyklochodníky na Spartakovskej, Bučianskej a Špačinskej ulici. Okrem toho hľadá radnica dodávateľa parkovacieho domu pre bicykle na železničnej stanici.

01.03.2018 09:00
debata

"Z dlhodobého hľadiska je to jediný a najlacnejší spôsob na zlepšenie dopravnej situácie v meste,“ povedal o cyklodoprave Bročka. Trnava má podľa neho pre tento druh dopravy ideálne podmienky, pretože je kompaktným, nerozťahaným mestom, navyše leží na rovine.

Bročka v poslednom období čelí na sociálnych sieťach kritike, že sa v Trnave venuje priveľa pozornosti budovaniu cyklistickej infraštruktúry. Primátor to odmieta, podľa neho je budovanie podmienok pre rozvoj nemotorovej dopravy v meste v tomto volebnom období nedostatočné.

Vysvetľuje to tým, že pri zostavovaní rozpočtu sa medzi prvými škrtajú práve plánované investície do cyklochodníkov. V súčasnosti je podľa dokumentov mestského úradu v Trnave približne 15 kilometrov cyklotrás.

V Trnave v minulom roku pribudol podľa hovorcu radnice Pavla Tomašoviča len jeden chodník určený pre cyklistov a chodcov na Trstínskej ceste za približne 163-tisíc eur. Rok predtým to bol jeden spoločný chodník na Kamennej ceste za 328-tisíc eur, ďalej cyklochodníky na Rybníkovej za 88-tisíc a Veternej ulici za 56-tisíc eur.

Ďalšie cyklochodníky, napríklad na Šrobárovej alebo Halenárskej ulici, boli súčasťou kompletnej rekonštrukcie týchto ulíc.

Bročka vo svojom predvolebnom programe pred štyrmi rokmi venoval rozvoju cyklodopravy v meste veľkú pozornosť. Bicykel využíval a aj doteraz využíva na prepravu po meste.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Trnava #cyklochodník