Nostalgické jazdy vlakom za pamiatkami smerujú tento rok i mimo košický región

Po minuloročnom úspechu nostalgických jázd vlakom ich organizácia Košice Región Turizmus rozširuje mimo Košického kraja. Podľa Viktora Wurma z organizácie Košice Región Turizmus produkt "Vlakom za UNESCOM" sa vlani veľmi osvedčil.

02.03.2018 06:00
debata

„V harmonograme bolo šesť takýchto nostalgických jázd, ktoré vždy začínali v Košiciach a ich hlavným cieľom bola vždy iná pamiatka svetového dedičstva UNESCO v našom regióne. Cestujúci, ktorí s nami týmito nostalgickými vlakmi vyrážali, mali vždy možnosť spoznať nielen konkrétnu pamiatku, ale aj zaujímavé miesta v okolí. Pridávali sme k hlavnej pamiatke aj ďalšie možnosti výletov v okolí, aby z prestíže danej pamiatky mohlo ťažiť aj okolie,“ uviedol Wurm.

Výlety boli podľa jeho slov vypredané už týždeň pred termínom, preto sa v nich rozhodli pokračovať a rozšíriť ich. „Okrem jázd, ktoré budeme organizovať z Košíc, sa pridajú aj jazdy, ktoré budú začínať mimo nášho regiónu. Bude to niekoľko jázd, ktoré pôjdu z Humenného a jedna jazda dokonca zo vzdialenejších končín, zo západného Slovenska,“ prezradil Wurm.

Prvý výlet vlakom, 1. mája, sa uskutoční z Humenného cez Michalovce, Trebišov až do Košíc a bude spojený s oslavami Dňa mesta Košice.

„Hneď na to, 5. mája, sa už pôjde skutočne za UNESCOM. Vyrazíme z Košíc a hlavným motívom jazdy je "Za majstrom Pavlom“, čiže sa pôjde na Spiš a do Levoče. Potom 25. až 27. mája to bude väčší výlet zo západného Slovenska. Vlak bude štartovať v Topoľčanoch, potom sa cestujúci zastavia v Gombaseku a Gombaseckej jaskyni, ktorú navštívia.

Vlak potom bude pokračovať do Košíc, kde výletníci prenocujú a na druhý deň vyrazia smerom na juhovýchod do oblasti Tokaj, kde ich čaká ochutnávka tokajských vín, ale aj návšteva Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove a ďalších pamiatok, ktoré sa v tejto lokalite nachádzajú. Tretí deň sa potom vrátia severnou trasou cez Poprad do Turčianskych Teplíc," priblížil Wurm.

Ďalšie jazdy až do septembra budú napríklad k Spišskému hradu, Dobšinskej ľadovej jaskyni, na Gemer či do Jasova. Všetky potrebné informácie nájdu záujemcovia na internetovej stránke www.unesconadosah.sk.

debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Košický kraj #nostalgia