Výstava Karpatská kraslica vo štvrtok otvorí v Humennom už 26. ročník

V poradí už 26. ročník tradičnej medzinárodnej súťažno-prezentačnej výstavy kraslíc Karpatská kraslica, odštartuje vo štvrtok 8. marca v Humennom. Vernisáž spojená s vyhodnotením súťaže a burzou kraslíc sa začne o 15. hodine vo Vihorlatskom múzeu. To organizuje výstavu v spolupráci s Okresnou organizáciou Únie žien Slovenska v Humennom a Ústredím ľudovej umeleckej výroby.

07.03.2018 13:00
debata

Ako informovala Jana Fedičová z Vihorlatského múzea v Humennom, v aktuálnom ročníku ponúka výstava exponáty mapujúce umenie zdobenia veľkonočných kraslíc z takmer všetkých regiónov Slovenska.

Širokú paletu tradičných i nových techník a vzorov jednotlivých oblastí karpatského regiónu dopĺňajú atraktívne kolekcie kraslíc z Ukrajiny a Poľska. Zaujímavosťou aktuálneho ročníka výstavy je zapožičaná reprezentačná kolekcia kraslíc zo zbierok Múzea ľudovej umeleckej výroby UĽUV v Stupave a ukážka kolekcie najstarších kraslíc s tradičnými technikami zdobenia z etnografického zbierkového fondu Vihorlatského múzea v Humennom.

„Súčasťou tejto kolekcie je aj replika šesťstoročnej kraslice, ktorú Vihorlatskému múzeu darovalo partnerské Národné múzeum ľudového umenia v ukrajinskom meste Kolomyja,“ uviedla Fedičová.

Súčasťou podujatia budú aj workshopy zdobenia kraslíc pre školy a jednotlivcov. Záujemcovia majú možnosť ohlásiť svoju účasť vopred na e-mailovej adrese etnograf@muzeumhumenne.sk. Počas troch dní pripravilo Vihorlatské múzeum pre autorov kraslíc a širokú verejnosť burzu kraslíc.

Tá sa uskutoční hneď v prvý deň podujatia 8. marca po 16. hodine, v nedeľu 18. marca medzi 13. a 17. hodinou a v utorok 27. marca od 8. do 12. hodiny. Výstava kraslíc, ktorá je v tomto roku nepredajná, potrvá až do 6. apríla.

V doterajšej štvrťstoročnej histórii podujatia vystavovalo Vihorlatské múzeum v Humennom takmer 21–tisíc kraslíc od 400 autorov a výstavy navštívilo takmer 49-tisíc návštevníkov. V minulom roku získalo múzeum za dlhoročnú prípravu výstavy a podporu kultúrnych tradícií ocenenie Národopisnej spoločnosti Slovenska.

debata chyba
Viac na túto tému: #Humenné #kraslice #Veľká noc