Do rieky Nitry budú hádzať Morenu, jarné zvyky ožijú aj v skanzene

Zvyklosti predkov oživí podujatie Sviatky jari, ktoré pripravuje mesto Nitra a Centrum voľného času Domino v spolupráci s Univerzitou Konštantína Filozofa v Nitre.

20.03.2018 15:08
debata

V nedeľu 25. marca bude v aule univerzity o 16:00 podujatie Prišla kvetná nedeľa, tráva sa už zelená až povyše kolená, v rámci ktorého vystúpia folklórne a detské folklórne súbory. Po jeho skončení prejde tradičný sprievod od auly k Chrenovskému mostu, kde hodia do rieky Nitry Morenu.

Vynášanie Moreny, slamenej figuríny odetej do ženských šiat, má svoje korene ešte v predkresťanskom období. Morena symbolizovala zimu a smrť. Ľudia ju nosili po dedine a nakoniec podpálili a hodili do rieky alebo potoka. Verili, že takto odoženú od seba zimu, ale aj všetko zlo a choroby.

Atmosféru blížiacej sa Veľkej noci možno v týchto dňoch zažiť aj v Slovenskom poľnohospodárskom múzeu. Počas tohto týždňa až do štvrtka 29. marca pripravilo podujatie Veľkonočné prechádzky v múzeu.

Návštevníci uvidia vyzdobený skanzen, výstavu kraslíc, prestretý veľkonočný stôl a dozvedia sa viac o zvykoch Veľkej noci. Školákov čakajú veľkonočné tvorivé dielne, výroba Morenky a vozenie sa na traktorbuse.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra