Veľkonočné trhy obohatia atmosféru v Banskej Bystrici

S blížiacimi sa najvýznamnejšími kresťanskými sviatkami v roku ožije jarnou atmosférou aj Námestie SNP v Banskej Bystrici.

20.03.2018 17:00
debata

Od utorka 20. marca sa stane dejiskom tradičných veľkonočných trhov s bohatou ponukou remeselníckych výrobkov a špecialít pre labužníkov. Aj pestrý tanečný a hudobný program v podaní detských a mládežníckych folklórnych súborov bude pod symbolickou brezou spestrením predsviatočnej nálady.

Ako uviedla hovorkyňa primátora Banskej Bystrice Zdenka Marhefková, séria podujatí „Veľkonočného námestia“ potrvá do 28. marca.

Počas deviatich dní sa môžu obyvatelia a návštevníci Banskej Bystrice tešiť na dobré jedlo, nápoje a širokú ponuku ľudovo-umeleckých výrobkov s veľkonočnou tematikou. Sortiment budú tvoriť predmety z vonného vosku, kože, dreva či šúpolia, maľované kraslice, pletené korbáče, drevené hračky či viazanky a motýliky.

Nebudú chýbať domáce medovníky, pekárenské a cukrárenské dobroty, med i medovina, klobásky, údeniny, langoše, trdelníky a iné. Stánky s remeselníckymi predmetmi a pochúťkami budú k dispozícii každý deň od 9:00 do 19:00.

Pre všetkých záujemcom pripravilo mesto pestrý kultúrny program. „Tradičné zvykoslovné pásma viažuce sa na obdobie od Fašiangov do Veľkej noci symbolizujúce koniec zimy a začiatok jari, majú vo svojom repertoári všetky folklórne súbory.Typickým obradom z tohto obdobia je vynášanie Moreny. Ľudové zvyky spájajú v sebe kresťanské i pohanské obyčaje. Veľkonočnú atmosféru nám svojimi vystúpeniami navodia Detské folklórne súbory Mladosť, Prvosienka, Matičiarik i DFS Radosť,“ uviedla Ľudmila Grausová z Oddelenia kultúry Mestského úradu v Banskej Bystrici.

V piatok 23. marca zaznie na Námestí SNP ženský a mužský Horehronský viachlasný spev v podaní FS Šumiačan, ktorý bol zapísaný do Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Najmenší sa môžu tešiť v sobotu 24. a v nedeľu 25. marca aj na tvorivé dielne, v ktorých si budú môcť vyrobiť svoju píšťalku či korbáč.

„V sobotu bude tvorivá dielňa pod názvom Zapískaj píšťalka zameraná na výrobu píšťal a korbáčov pod odborným vedením. V nedeľu zas budeme Čarovať s voskom. Deťom ponúkneme výrobu veľkonočných pohľadníc voskovou technikou a tiež maľovanie nadrozmerných vajíčok,“ doplnila Grausová.

Druhá polovica Veľkonočného námestia bude patriť vystúpeniu Pavla Majerníka a jeho hostí v programe Valašské z Priechodu. Pre deti je na utorok 27. marca pripravená klasická rozprávka „Ako išlo vajce na vandrovku“ v podaní Divadla Harry Teather. Širokú ponuku programu uzavrie posledný deň konania trhov víťaz súťaže Zem spieva, Folklórny súbor Urpín.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká noc