Spoznajte Atény – mesto plné kontrastov

Dve hodiny – toľko stačí, aby ste nasadli do lietadla v Bratislave a odviezli sa do niektorej z európskych metropol za novými zážitkami. Jednou z alternatív sú nepochybne Atény. Mesto, ktoré vás ohúri aj poučí.

29.03.2018 07:00
Atény, Grécko Foto:
Atény
debata

Hovoriť o tom, ako odlišné kultúry pôsobia na naše myslenie či poznanie, je možno na úvod článku o cestovaní trochu príliš filozofické. História dýchajúca spoza každého druhého rohu má však svoju moc.

V Aténach, ktoré som navštívil už druhýkrát, sa mesto prihovára mnohými jazykmi a nie je to len reč filozofov či starovekých mudrcov, ktorých siluety si predstavíte, ak na úpätí kopca uprostred miliónového mesta zočíte Akropolu či pompézne stĺporadie v parku…

Z kopcov uvidíte celý…

Uplynuli tri roky, čo som navštívil grécku metropolu prvýkrát. Opätovná návšteva mala jasný zámer – Atény som si na prvý raz zamiloval a túžil sa tam vrátiť opäť. Ich čaro nespočíva len v tom, koľko histórie sa ukrýva v útrobách uličiek a tisícok domov s belavými strechami.

Samozrejme, ak kráčate na Akropolis, chtiac či nechtiac sa vám do hlavy vnorí myšlienka s otáznikom – koľkí tak robili už pred vami? Koľko stáročí, ba čo viac – tisícročí – sa toto miesto plnilo ľuďmi?

Predmestie Atén, Glyfáda, vás privedie na... Foto: SHUTTERSTOCK
Atény, Grécko Predmestie Atén, Glyfáda, vás privedie na malebné pobrežie.

Pred turistami to boli obchodníci, vojaci, bežní obyvatelia, rečníci či politici, filozofovia. Mesto svojou históriou doslova dýcha – cítite to vo vzduchu, ktorý zavanie od mora, ale aj v dotyku slnka, ktoré sa do vás oprie, ak sa usadíte na niektorom z vyvýšených kopcov, aby ste sa pokochali mestom pod vami.

A výhľady sú v Aténach azda rovnako fascinujúce ako bohatá história, ktorá sa spája s počiatkami modernej civilizácie. Kým väčšina turistov mieri pod už spomenutú Akropolu, podobne (ak nie ešte trošku viac) monumentálne pohľady sa núkajú aj z okolitých kopcov.

Raz taký vysoký je výstup na kopec s názvom Lykabettos, zvaný tiež Lykavittus. Môžete využiť službu lanovky, ale osobne odporúčam vyšliapať si to cez chodníčky, ktoré sa kľukato krútia ako hady smerom nahor, aby vás priviedli na úžasnú vyhliadku a k maličkému kostolíku na vrchole hory.

Z tohto miesta sa pred vami mesto rozprestiera ako na dlani – vidíte monumentálne ruiny chrámov Akropoly hneď na najbližšom kopci oproti, ale tiež prístav Pireus a odlesky Egejského mora.

Počasie je v Aténach kľúčové a určite si mesto užijete o niečo viac, ak vám bude priať slnko. Čo sa teplôt týka, práve tie jarné sú pre turistiku najpriaznivejšie – zatiaľ nie príliš vysoké, pokojne v nich odkráčate aj celý deň, no nebude z vás tiecť ako v saune. Opaľovák si však nezabudnite, prímorské slnko má svoju silu!

Pár minút a ste na pláži

Jedným z turistických lákadiel je nepochybne námestie Syntagma. Sídlo gréckeho parlamentu je miestom, v ktorom to pulzuje návštevníkmi aj domácimi – dôvod je prozaický, stretávajú sa tu dve hlavné línie metra a je tu tiež výstupište niekoľkých autobusových liniek. Miesto je zároveň obchodným centrom, okrem dôležitých firiem tu majú sídla aj butiky známych značiek.

Námestie Syntagma plnia turisti aj domáci. Foto: SHUTTERSTOCK
Atény, Grécko Námestie Syntagma plnia turisti aj domáci.

Veľké množstvo ľudí, aj lokálnych, sa sem však chodí pozrieť na pravidelný rituál výmeny stráže národnej gardy pred budovou parlamentu. Dvojica ozbrojených strážnikov dozerá na hrob neznámeho vojaka. Pred zrakmi a objektívmi turistov predvádzajú dokonalú choreografiu v typických uniformách, keď ich striedajú ďalší dvaja kolegovia a na všetko dohliada ich veliteľ.

Zaujímavosťou je, že samotných príslušníkov národnej gardy stráži člen gréckej armády – dôvod sú turisti, ale často aj mladí študenti, ktorí sa s nimi chcú fotiť či rozosmievať ich. Povolené to je len z určenej vzdialenosti.

Prístav v Aténach patrí medzi vyhľadávané miesta a zvyčajne ho nik neobíde. Absolvoval som jeho návštevu pred pár rokmi, takže rozhodnutie bolo jasné – more si predsa môžete užiť aj inak. Zhruba štyridsať minút cesty z centra mesta smerom na juh Atén nájdete vyhľadávané predmestie Glyfáda.

Vilová štvrť, prímorské domčeky či ulice s rodinnými domami, ale aj množstvo obchodov, butikov a nočných klubov – táto časť je pestrá svojou podobou, no príťažlivá najmä prítomnosťou mora. Na jeho pobreží, ktoré sa tiahne takmer tri kilometre, sa okrem súkromných mól a lodí a tiež jachtárskych klubov nachádza množstvo kaviarní a reštaurácií.

V nich si môžete dať obed, dobrú grécku kávu či len pohár vína a hodiny hľadieť na upokojujúce vlny. V Glyfáde sa nachádza aj záchranné centrum pre morské korytnačky, pričom exkurzie v jeho priestoroch sú zadarmo.

Stolovanie je súčasťou kultúry

Podobne ako to platí u väčšiny európskych južanských národov, aj v Grécku je návšteva reštaurácií či kaviarní súčasťou životného štýlu. Mesto sa plní k večeru a ešte viac cez víkend. Na jar je síce atmosféra pokojnejšia, no domáci si stále radi zájdu do podniku v meste či malého baru vo svojej štvrti – zvyčajne na stretnutie s priateľmi, v sobotu alebo v nedeľu.

Predmestie Atén, Glyfáda, vás privedie na...
V prístave v Aténach sú lode všetkých veľkostí...
+4Atény

Pri jednej káve či limonáde sú pokojne schopní sedieť aj dve hodiny, čo je nepochybne odrazom ekonomickej situácie. Napriek tomu je však filozofia servisu v podnikoch postavená na pohostinnosti a ústretovosti.

Prvá vec, ktorá čaká v každej, aj tej najmenšej rodinnej reštaurácii, je karafa vody na stole. Či ste domáci, alebo turista, obsluha ju prinesie automaticky a nepýta si za ňu ani cent.

Jedlo sa cenami pohybuje v Aténach na rôznych úrovniach – kým napríklad v rodinnej krčmičke s pár jedlami zaplatíte za grécky šalát 5 eur a mäsité pokrmy okolo 8 až 10 eur, vo vychytenom bare 360 s terasou a výhľadom na Akropolis na námestí Monastiraki to je aj viac ako dvojnásobok.

Vo všeobecnosti však platí, že najesť sa dá v Aténach veľmi chutne a dobre za rozumnú cenu. Aj pouličné stánky s fast-foodom, akým je v tamojších podmienkach gyros či suvlaki, servírujú často nesmierne chutné jedlo.

A stačia vám tri-štyri eurá. Pri nápojoch a večernom „záťahu“ v meste (vychytená je najmä štvrť Gazi) sa pripravte načrieť do vrecka trochu viac. Grécka pohostinnosť však velí uctiť si toho, kto míňa – aj preto sa v podnikoch automaticky na vašom stole ocitnú oriešky, slané tyčinky či pochúťky k pitiu, niekedy dokonca dostanete zadarmo dezerty z jedálneho lístka.

Mesto, ktoré priviera oči nad krízou

Napriek spomenutej pohostinnosti je pri potulkách mestom jasné jedno – ekonomická situácia domácich nie je vždy jednoduchá. Atény sú mestom kontrastov, keď vedľa dokonalej fasády na modernom apartmánovom dome nájdete skutočnú ruinu bez okien a posiatu pouličnými maľbami.

Stromy obsypané plodmi mandarínok a postriekané... Foto: Zdeno Gáfrik, Pravda.sk
Atény, Grécko, strom, mandarínka Stromy obsypané plodmi mandarínok a postriekané budovy, aj také sú Atény.

Niektoré budovy pôsobia akoby mesto zachvátila vojna a z domov doslova na poslednú chvíľu zutekali jeho obyvatelia. Graffiti, ktoré sú v Aténach bez rozdielu na starých domoch, ale aj moderných nových stavbách, sú niekde hotovým umeleckým dielom, niekde zúfalým protestom či ilustráciou neľahkej ekonomickej situácie a nedostatku príležitostí na prácu pre mladú generáciu.

Turistické časti mesta sprevádza tiež kolorit pouličných predavačov z rozličných končín sveta – ak si sadnete do reštaurácie na preplnenom námestí, pripravte sa na útok v podobe ponúkaných lósov do lotérie, náramkov za pár centov či „zaručene pravých“ kabeliek Louis Vuitton. V preľudnených častiach (a nielen tam) je dobré dávať si pozor na osobné veci – časté varovanie v tomto duchu zaznieva aj pri cestovaní metrom.

To však rozhodne nie je len záležitosť Atén – každé veľkomesto má svoje plusy aj mínusy. Metropola krajiny, ktorá čelí už roky obrovskej ekonomickej kríze, stále patrí medzi jedno z najfascinujú­cejších miest na európskom kontinente. Nedýcha len bohatou históriou, ale tiež podobami (nie vždy ľahkého) života modernej spoločnosti v 21. storočí. Aj preto má čo ukázať.

Čo v Aténach určite vyskúšať!

Čo v Aténach vyskúšať? Foto: SHUTTERSTOCK
jedlo, Grécko, koláž Čo v Aténach vyskúšať?

Grécky šalát

Jedno z najjednoduchších a pritom dokonalých jedál domácej kuchyne. Stačí málo a máte výdatný obed. Kombinácia chutného syru feta, poctivého gréckeho olivového oleja a zeleniny je na nezaplatenie. Ceny sa pohybujú na rôznych úrovniach, ale dobrý šalát si objednáte už za 5 eur – často je súčasťou lístka ako predjedlo, ale pokojne sa ním zasýtite aj na pár hodín.

Ouzo alebo rakomelo

Niet pochýb, že Grékom chutia aromatické nápoje. Ouzo s nezameniteľnou anízovou vôňou a chuťou je alkoholom, ktorý je dobré piť v menších dávkach – prípadne ako aperitív. Rakomelo je dobré napríklad aj na zahriatie počas chladnejšej marcovej či aprílovej noci. Ide o kombináciu pálenky raki (druhu vínovice z Kréty) alebo tsipouro (grécka alternatíva raki) s medom s pridaním korenín ako kardamom či škorica. Môže sa podávať teplé, ale nájdete ho už aj fľaškované v obchode. Domáci ho zvyknú užívať aj pri chrípke alebo kašli.

Dezerty

Gréci milujú sladké – ale poriadne sladké! Či už je reč o baklave alebo iných drobných sladkých pochutinách, koncentrácia cukru, medu, prípadne karamelu je v nich skutočne vysoká. Tieto tradičné sladkosti servírujú domáci v maličkých porciách, často ich dostanete zadarmo v reštaurácii po zaplatení účtu! Ale pozor, ak si objednáte dezerty z jedálneho lístka, môžu vás, naopak, zaskočiť veľkosťou porcie. Každý dezert v Grécku, ktorý som ochutnal za pár dní, bol ako dva, ba niekedy aj tri u nás na Slovensku.

Grécka káva

V časoch, keď sa už väčšina konzumentov kávy presunula k espressám alebo filtrovaným kávam, je toto vlastne akousi spomienkou na časy minulé – pre Slováka obmena klasického „turka“. Grécka káva, ktorej nechýba na dne šálky kávová usadenina, sa však pripravuje varením zomletej kávy priamo v konvičke alebo džezve. Zvyčajne sa pije s cukrom, prípadne sa dochucuje aj vybranými koreninami.

Ako cestovať po Aténach?

  • – pešo – je to jedna z alternatív, ako si prejsť mesto a centrum. V členitých uličkách, ktoré stúpajú a klesajú, objavíte často neočakávané zákutia s krásnymi kaviarničkami, ale narazíte aj na množstvo kostolíkov či pamiatkových budov, ktoré nie sú v turistických sprievodoch.
  • metro – má pomerne dobré spojenie po celom meste, cena lístka na 90 minút jazdy je 1,40, za lístok na dve jazdy po 90 minút zaplatíte 2,70, nepochybne sa oplatí celodenný lístok za sumu 4,50 eura, za 9 môžete jazdiť dokonca 5 dní. Ak cestujete metrom z letiska do centra a naopak, potrebujete špeciálny lístok v hodnote 10 eur
  • autobus – aj toto spojenie ponúka veľké možnosti pohybu po celom meste, je však nepochybne menej komfortné, keďže časť vozidiel pamätá aj 20 storočie. Autobusy premávajú aj z letiska a cena lístka je lacnejšia ako v prípade metra – je to 6 eur. Ideálne je odviezť sa na centrálne námestie Syntagma a odtiaľ už smerovať svoje kroky do hotela či na miesto, kde ste ubytovaný.
  • električka – patrí medzi odporúčané spoje smerom z mesta do okrajových predmestí, ako je napríklad Glyfáda. Cesta električkou je síce pomalá, ale zároveň ponúka výhľad na menej známe časti Atén a tiež na samotné pobrežie.
  • taxi – žltých vozidiel taxislužby sa v Aténach pohybuje azda viac ako by ste ich čakali v New Yorku. Cestovné je pomerne lacné, záleží na vzdialenosti, v rámci centra by ste to mali zvládnuť v rozmedzí od 5 do 10 eur. Do taxíka môžete naskočiť priamo na ulici, ale pripravte sa na to, že jedna cesta môže mať každý deň a s každým novým vodičom inú cenu.

Článok vyšiel v prílohe Pravdy – magazíne MiA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Atény