Historická i moderná. Sedem tipov, čo treba vidieť vo Viedni

Moderátorka a spisovateľka Emma Tekelyová rada chodí do Viedne. Rakúske hlavné mesto jej prirástlo k srdcu v čase, keď tam jej dcéra Ema študovala na strednej umeleckej škole a neskôr na Viedenskej univerzite. Fascinuje ju, že mesto dýcha históriou, pestuje si svoje tradície a zároveň je veľmi moderné.

22.12.2009 14:51 , aktualizované: 23.12.2009 09:04
Viedeň Foto:
Magické centrum rakúskej metropoly Viedeň.
debata

„To zvláštne skĺbenie vytvára špecifickú atmosféru, ktorú som v žiadnom inom meste nezažila. Aj podľa spoločnosti Mercer, ktorá každý rok vyhodnocuje kvalitu života svetových metropol, sa vo Viedni žije najlepšie,“ dodáva Emma Tekelyová.

Zámok Schönbrunn

Obľúbené miesto panovníčky Márie Terézie sa prirovnáva k francúzskemu Versailles. Zámok je zaradený medzi svetové pamiatky kultúrneho dedičstva UNESCO. Keď je pekné počasie, stačí sa zadarmo poprechádzať v jeho nádhernej záhrade, obdivovať fontány, sochy, aleje … Už len preto, že tu žila aj cisárovná Alžbeta, prezývaná Sisi.

Albertina

Vo Viedni bývajú plné ľudí nielen obchody, ale aj galérie. To je pôžitok. V Albertine sa konajú fantastické výstavy. V januári 2010 tu napríklad predstavia výstavu diel Andyho Warhola.

Kunsthistorické múzeum

Bolo otvorené v roku 1891, aby prezentovalo monumentálnu zbierku obrazov slávnych maliarov rodu Habsburgovcov. Stojí za návštevu. Konajú sa tu aj aktuálne výstavy obrazov, teraz v decembri Ženské portréty v okolí Rubensa. A keď už nohy nevládzu, treba si dať dobrú kávu v klasickej štýlovej kaviarni priamo v múzeu.

Srdce Viedne pri Stephansdome

Je jedno, čo máte chuť nakupovať, dať si kávu alebo sa len tak prejsť. Práve toto miesto je tá typická voňavá Viedeň, kde stretnete turistov, shopoholičky, ale aj bohaté Viedenčanky v norkových kožuchoch. Oproti dómu stojí moderné centrum HASSHOUSE. V čase jeho vzniku boli Viedenčania proti tomuto projektu, lebo vraj zničí impozantnosť kostola. A tak čelnú stranu vytvorili z tmavého skla a Dóm sv. Štefana sa v ňom odráža, až sa zdá, akoby Viedeň mala dva dómy.

Kaviareň Café Central =============­========

Ak sa dostaví únava spôsobená pamiatkami a nákupmi, odporúčam sadnúť si do Central Café neďaleko Hofburgu na prízemí Paláca Ferstl. Táto kaviareň patrí k najstarším vo Viedni. Chodili a dodnes sem stále chodia praví Viedenčania. No nielen na kávu. Podávajú sa tu typické raňajky párky so žemľou, maslo, džem, teplá jablková štrúdľa s vanilkovou omáčkou. Oplatí sa vyskúšať.

Hundertwasserhaus

Vraj, aby bol človek šťastný, musí vo Viedni vidieť Hundertwasserov obytný dom v III. okrese alebo jeho múzeum KunstHausWien, ktoré je zriadené v bývalej fabrike na nábytok. Viedenský maliar a sochár Friedensreich Hundertwasser prezývaný lekár architektúry v 80. rokoch minulého storočia do mestského organizmu vkladal takzvané šťastné priestory. Farebné plochy bez pravidelných línií s keramikou, vežičkami a živými stromami na streche vyvolávajú šťastný úsmev na tvári.

Vianočný trh – Weinachtsmarkt

Rakúske hlavné mesto je sympatické pestovaním svojich tradícií. Patria k nim aj trhy. Wiener Christkindlmarkt na Wiener Rathausplatz (Radničnom námestí) má už viac ako 700-ročnú históriu. Navštívi ho ročne takmer pol milióna ľudí, prevažne turistov. Typický je ponukou ozdôb a darčekov od rôznych drobných výrobcov, vianočným punčom, sladkosťami ale najmä atmosférou. Koná sa od polovice novembra.

debata chyba