Najlepšie európske mestá na výlety: Na tieto vám postačí aj predĺžený víkend

Radi cestujete, ale nemáte veľa času? Tieto mestá stihnete preskúmať aj za pár dní. Nie sú príliš obrovské, no zato majú čo ponúknuť. Nájdete v nich nádherné panorámy, skvostné pamiatky a výborné reštaurácie.

16.04.2018 07:00
debata

Turín, Taliansko

Niekdajšie hlavné mesto krajiny, centrum Piemontu, je slávne nie len vďaka Turínskemu plátnu. Mesto dokonale spája barok a secesiu aj množstvo priemyslového ducha.

Je domovom Fiatu, Nutelly a centrom talianskej kinematografie, ktorú môžete spoznať v špecializovanom múzeu nachádzajúcom sa v impozantnej budove Mole Antonelliana.

Ak ste skôr fanúšikom motorizmu, určite sa vyberte do Museo dell'Automobile, kde vystavujú historické vozidlá.

Nezabudnite sa mrknúť na taliansku módu v obchodoch na Via Garibaldi.

Braga, Portugalsko

Aj Braga ma svoju prezývku – portugalský Rím. Vyslúžila si ju vďala svojej významnej architektúre a ohromujúcim katedrálam, vrátane Sé de Braga z 12. storočia a celodrevenej kaplnky Strom života.

V meste sa stačí prechádzať historickými uličkami, ktoré kde-tu ústia do milých námestí, a nasávať atmosféru. Príjemný víkend zavŕšia nákupy v butikoch a oddych v príjemných kaviarňach.

Na Bragu budete mať najlepší výhľad z Bom Jesus do Monte, vŕšku nad mestom, na ktorý sa dostanete po členitom barokovom schodisku.

Kluž, Rumunsko

Mesto tisícročia obohnané okolitými kopcami využilo izoláciu vo svoj prospech – vytvorilo si bohatú svojskú bohémsku atmosféru, kam dokonale zapadajú hudobné festivaly, bary a kaviarne.

Navštívte kostol sv. Michala a Banffyho palác, oddýchnite si v malebnej botanickej záhrade a v centrálnom parku a prejdite sa okolo tradičných sedliackych fariem v Transylvánskom etnografickom mú­zeu.

Záhreb, Chorvátsko

Aj keď do krajiny poväčšine chodíme k moru, oplatí sa preskúmať aj vnútrozemské hlavné mesto. Očarujúca metropola s červenými strechami na rieke Sáve má príjemné dláždené uličky na prechádzky, ateliéry, hudobné kaviarne – a to všetko namixované presne tak, aby ponúkla skvelé zážitky.

Zastavte sa pri Starej mestskej bráne, vychutnajte si predstavenia na promenáde Strossmayer a spravte si fotky Kostola sv. Marka, ktorý je typický svojou mozaikovou strechou. Nakoniec si vychutnajte dotyk prírody pri jazerách Jarun a Bundek.

Záhreb očarí svojou atmosférou Foto: SHUTTERSTOCK
Záhreb, Chorvátsko Záhreb očarí svojou atmosférou

Valletta, Malta

Keďže je postavená na útese nad morom, pripravte sa, že sa v jej uličkách trocha zapotíte. Stojí však za námahu. Tamojšie architektonické drahokamy môžu súťažiť s akýmkoľvek veľkým európskym mestom.

Navštívte neuveriteľnú katedrálu svätého Jána aj neďaleké múzeum, kde sú vystavené diela Caravaggia.

Príjemný piknik si naplánujte v záhradách Upper Barrakka Gardens, odkiaľ sa potešíte výhľadom na prístav. A nie len deti sa potešia pohľadom na farebné fontány na Námestí sv. Juraja.

Valetta sa vypína na útese. Foto: SHUTTERSTOCK
Malta, Valetta, hradby, more, vdovolenka, múry, NEST1 NEPOUZI Valetta sa vypína na útese.

Valencia, Španielsko

Prístav na pobreží Stredozemného mora je tretím najväčším mestom krajiny. Okrem malebných pláží si tu užijete úžasné múzeá – umenie, maliarstvo a najmä Goyu môžete obdivovať v Museu de les Ciències Príncipe Felipe, kochať sa krásou v Museu de Belles Arts de València, Miróa si prezriete v Institut Valencià d'Art Modern.

Bieluhy či delfíny predvedú defilé v akváriu L'Oceanogràfic. Medzi zaujímavosti patria aj záhrady Turia, rozľahlý mestský park, ktorý vznikol v mieste bývalého riečneho koryta.

Vo Valencii stojí za to navštíviť Mesto umení a... Foto: SHUTTERSTOCK
Valencia, Španielsko, Mesto umení a vied Vo Valencii stojí za to navštíviť Mesto umení a vied

Hamburg, Nemecko

Prístavné mesto je známe aj ako „brána do sveta“ či „benátky severu“. Preskúmajte centrum Mönckebergstraße, prezrite si radnicu Rathaus aj blízke námestie Rathausmarkt, kde sa často konajú zaujímavé podujatia.

Nahliadnite aj do Speicherstadtu, najväčšej skladnej oblasti sveta. A spravte si chvíľu času aj na najväčšiu miniželezničnú expozíciu sveta Miniatur Wunderland. Keď na konci výletu budete mať ešte chuť aj na adrenalín, navštívte Heide park s horskými dráhami a safari.

Štvrte Speicherstadt a Kontorhaus a komplex... Foto: SHUTTERSTOCK
Štvrte Speicherstadt a Kontorhaus a komplex Chilehaus, Hamburg, kanály, loď, lode, čln, Nemecko, UNESCO Štvrte Speicherstadt a Kontorhaus a komplex Chilehaus v Hamburgu.

Zdroj: Momondo.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #mestá #víkend