Paríž žaluje Airbnb. Mesto zaujímajú dane, hotelierov stratený zisk

Metropola Francúzska stratila trpezlivosť so spoločnosťou Airbnb, ktorá na svojich stránkach spája cestovateľov, ktorí hľadajú krátkodobé ubytovanie, so súkromnými majiteľmi bytov a domov, ktorí ich chcú prenajať. Parížu sa nepáči, že Airbnb neodstránila zo svojej ponuky byty, ktoré riadne neodvádzajú dane.

14.04.2018 07:00
Airbnb, Foto: ,
Ústredie Airbnb v kalifornskom San Franciscu. Ilustračné foto.
debata

Mesto svetiel z rovnakého dôvodu žaluje aj menšiu nemeckú internetovú ubytovaciu stránku Wimdu. Pojednávanie sa uskutoční 12. júna.

Airbnb hodnotí tento postup Paríža negatívne. Pravidlá nastavené pre ubytovacie zariadenia sú podľa spoločnosti mätúce a pre jednotlivcov, ktorí nepodnikajú ako hotelieri, príliš zložité. Mestu zároveň navrhla spoluprácu pri vypracovaní jednoduchých a jasných pravidiel pre všetkých.

Parížske úrady, podobne ako aj iné mestá po celom svete, sa usilujú prísnejšie regulovať pôsobenie Airbnb. Na spoločnosť sa sťažujú hotelieri, ktorí musia dodržiavať množstvo zákonov a predpisov, a v súkromných prenajímateľoch vidia nedosiahnuteľnú konkurenciu.

Málo regulované mikropodnikanie leží v žalúdku aj niektorým obyvateľom, v susedstve ktorých sa striedajú krátkodobí podnájomníci. Problémom sú aj špekulácie s nehnuteľnosťami a zvyšovanie cenovej hladiny.

V novembri 2017 obmedzil Paríž počet dní, na ktorý môže jednotlivec svoj dom či byt krátkodobo prenajať, na 120 za rok. Od decembra sú majitelia domov povinní uviesť pri inzeráte svoje registračné číslo, aby si úrady mohli overiť dodržiavanie tohto limitu.

Za každú ponuku bez tohto čísla dostane Airbnb od Paríža pokutu. Napriek tomu portál takéto inzeráty nesťahoval – podľa úradov francúzskej metropoly viac než tri štvrtiny z nich nové pravidlo odignorovalo. Podľa Paríža je to zo strany webu bezostyšné porušovanie zákona.

Airbnb odkázal Parížu, aby nasledoval príklad iných miest, napríklad Berlína. Nemecká metropola mala doposiaľ jedny z najprísnejších pravidiel na krátkodobý prenájom nehnuteľností, no minulý mesiac oznámila, že súkromní vlastníci odteraz môžu svoj dom prenajímať bez časových obmedzení.

Spoločnosť dáva Parížu za príklad aj Londýn či Barcelonu, kde vraj dokázali s úradmi efektívne rokovať a dosiahnuť obojstranne výhodnú dohodu.

A že Airbnb záleží na dohode s Parížom, no zároveň ide o veľa aj hotelierom, je zrejmé z počtu turistov, ktorí každoročne do mesta mieria. Paríž je treťou najnavštevovanejšou metropolou sveta a jedným z najlepších trhov spoločnosti Airbnb so 65 000 súkromnými domácnosťami, ktoré cez portál ponúkajú krátkodobé ubytovanie. Na menších konkurenčných platformách inzeruje ďalších 35 000 bytov. Pritom hotelových miest je v ponuke Paríža 80 000.

Zdroj: Gulfnews.com; Phys.org; Europe.easybran­ches.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #Airbnb