Osem ohromných miest, ktoré nikdy nenavštívite. Pravdepodobne

Svet je nádherný, príroda či ľudia vytvorili po celej planéte dychberúce miesta, ktoré vynikajú svojou jedinečnou krásou. V súčasnosti je však takmer 70 pamiatok svetového dedičstva UNESCO a množstvo ďalších atrakcií neprístupných kvôli konfliktom a občianskym nepokojom.

15.05.2018 07:00
debata

Leptis Magna, Líbya

Najzachovalejšie rímske mesto v severnej Afrike. Pôvodne ho okolo roku 1100 pred naším letopočtom založili Feničania, neskôr sa stalo súčasťou Rímskej ríše a zanedlho sa vyšvihlo na tretie najväčšie mesto impéria.

Narodil sa tu aj Septimius Severus – prvým cisár antického Ríma pôvodom z Afriky, počas vlády ktorého zažilo mesto na brehu Stredozemného mora najväčší rozkvet.

V meste sa tiahne kolonáda z centra až do prístavu s majákom, akvadukt, stoja tu monumentálne oblúky cisárov Vespasiana, Trajana a Severusa, pohanské chrámy, kúpele, amfiteáter, fórum, trhovisko aj zachovalé súkromné domy boháčov s farebnými gladiátorskými mozaikami. Leptis Magna je na zozname UNESCO od roku 1982.

Príspevok, ktorý zdieľa Esther Kofod (@esther_kofod_),

Príspevok, ktorý zdieľa Antiqua Archeologia (@antiqua_archeologia),

Diyarbakir, Turecko

Najväčšie mesto juhovýchodného Turecka (má okolo 930 000 obyva­teľov), opevnený Diyarbakır, sa rozprestiera na hornom povodí rieky Tigris, na jej oboch brehoch, v takzvanom úrodnom polmesiaci; dnes na prísne stráženej hranici Turecka a Arménska.

Bolo dôležitým centrom od helénskeho obdobia, cez Rímsku ríšu, byzantské, islamské, osmanské časy až po súčasnosť.

Typický je tamojší vnútorný hrad, známy ako İçkale, a 5,8 kilometrov dlhé hradby s početnými vežami a bránami, ale aj kľukaté uličky vytvárajúce dokonalý labyrint.

Príspevok, ktorý zdieľa mahir erdem (@mahirceee),

Timbuktu, Mali

Kedysi bolo mesto dôležitý bodom na transsaharskej obchodnej ceste, ktorá mu priniesla bohatstvo. Keď však Európania objavili Guinejský záliv a možnosť lodnej prepravy, zlaté časy malijského mesta sa skončili.

V 15. a 16. storočí bolo Timbuktu intelektuálnym a duchovným centrom, odkiaľ sa šíril islamu po celej Afrike. Sídlila tu prestížna islamská univerzita Sankore a ďalšie moslimské školy. Rozkvet mesta pripomínajú podnes jeho tri veľké mešity, no rovnako ako ostatné pamiatky sú ohrozené dezertifikáciou.

Príspevok, ktorý zdieľa D E E N (@deenjournal),

Príspevok, ktorý zdieľa El Hadj Djitteye (@elhadjdjitteye),

Derbent, Rusko

Historické mesto, najjužnejšie položené z celej Ruskej federácie a druhé najdôležitejšie vrámci Dagestanu. Do zoznamu svetového dedičstva UNESCO Derbent zaradili v roku 2003.

Považuje sa za jedno z najstarších ruských miest, vzniklo zrejme pred 5000 rokmi. Známe je aj ako Alexandrova brána alebo brána Kaukazu – zaberá úzky, len trojkilometrový pás zníženiny medzi Kaspickým morom a horami.

Veľká časť mestských hradieb zo 6. storočia a strážnych veží sa zachovala podnes, v dobrej kondícii je aj citadela Narinkala. V meste sú tiež unikátne historické kúpele, staré pohrebiská, Chánovo mauzóleum z 18. storočia a niekoľko mešít.

Veľký potenciál mesta pre rozvoj turistického ruchu sľubuje aj živé múzeum, hory a blízke more, no kvôli konfliktu v Čečensku sa tam cestovať neodporúča.

Príspevok, ktorý zdieľa Заур Куршиев (@zaurkurshiev),

Baalbek, Libanon

Fenické mesto vo východnom Libanone, zo staroveku známe aj ako Heliopolis. Jeho okolie bolo ako významná archeologická lokalita zapísané v roku 1984 na zoznam Svetového dedičstva UNESCO. Baalbek je známy svojimi chrámovými stavbami z 1. až 3. storočia, no osídlenie lokality sa datuje až do 3. tisícročia pred Kristom. Názov je odvodený od mena boha Baala.

V roku 64 Baalbek dobyli Rimania, ktorí ho premenovali na Heliopolis. Po rozpade Rímskej ríše sa stal súčasťou Byzantskej ríše, v roku 637 si ho podmanili Arabi, neskôr sa na 400 rokov stalo súčasťou Osmanskej ríše.

Príspevok, ktorý zdieľa Nathan Butt (@a__wandering_nurse),

Príspevok, ktorý zdieľa Migrant Bird (@mohd61khair),

Saná, Jemen

Hlavné a najväčšie mesto Jemenu, ktoré sa nachádza v horskom údolí v nadmorskej výške 2 200 metrov, je osídlené už viac ako 2500 rokov.

V 7. a 8. storočí bola Saná hlavným centrom šírenia islamu. V súčasnosti je v meste viac ako sto mešít, 14 tureckých kúpeľov a viac ako 6 000 starých domov, ktoré postavili ešte pred 11. storočím.

Staré mesto je od roku 1986 zapísané do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO a pre trvajúci konflikt v oblasti je historické centrum od júla 2015 tiež medzi ohrozenými pamiatkami.

Príspevok, ktorý zdieľa (@sumiya96),

Príspevok, ktorý zdieľa معشوقتي صنعاء/_mylove_Sanaa (@mylove_sanaa_),

Samarra, Irak

Samarra sa rozkladá na ľavom brehu Tigrisu. V archeologickej oblasti sa našla keramika a bronzové predmety z roku 5400 p. n. l. Sú dôkazom o silnom meste, ktoré vládlo provinciám od Tuniska po Strednú Áziu. V 9. storočí bola Samarra hlavný mestom Abbásovcov.

Príspevok, ktorý zdieľa Baghdad (@baghdad_to_london),

Kláštor sv. Kataríny, Egypt

Ortodoxný kláštor sv. Kataríny stojí v púšti na Sinajskom polostrove, na úpätí hory Oreb – Mojžišovej hory, na mieste, kde podľa Biblie uvidel starozákonný prorok horiaci krík.

Kláštor založili v 6. storočí a je jedným z najstarších kresťanských kláštorov na svete. Postavili ho ako pevnosť okolo biblického „horiaceho kríka“, ktorý vo vnútri rastie dodnes.

Základom kláštora je bazilika s unikátnou zbierkou starobylých kníh a ikon. V areáli je tiež Mojžišova studňa a aj mešita z roku 1106 pre moslimských pútnikov.

Kláštor sv. Kataríny je zapísaný na zozname Svetového dedičstva UNESCO od roku 2002.

Zdroj: Walkers.sk; Wikipedia.org; Dobrodruh.sk; Unesco.org; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamiatky #UNESCO