Mýtus alebo fakt? Parížania odhaľujú pravdu o klišé, ktorým verí celý svet

O metropole Francúzska koluje mnoho "mestských legiend" – Parížania sú vraj neochotní poradiť turistom, miestne ženy sú všetky chudé a dokonale oblečené... Čo z toho je skutočnosť?

28.04.2018 07:00
Paríž, Francúzsko, Eiffelova veža, Color Run Foto: ,
Color Run 2018 v Paríži. (Ilustračné foto.)
debata (4)

Paríž nie je priateľský k deťom

V meste majú deti veľmi radi, akurát pre nich nie je miesto v nóbl reštauráciách. Čašníci neprinesú malým zákazníkom detské stoličky a v menu neponúkajú špeciálne porcie.

Čašníci sú hrubí

Záleží na tom, kde v Paríži. V trendových štýlových kaviarňach sú všetci milí. V preplnených turistických oblastiach môžu byť zamestnanci nevrlí.

Paríž je neskutočne drahý

Podobne ako ostatné veľké metropoly prosperujúcich krajín, aj tu sa žije pomerne draho. Na rozdiel od iných sa však výlet do Paríža nemusí predražiť. Vstupné do múzeí a na rôzne atrakcie sú tu rozumne nastavené, verejná doprava sa jednoznačne oplatí.

Ani na jedle nemusí turista „skrachovať“ – mnohé „ľudovejšie“ reštaurácie ponúkajú cenovo dostupné menu a pokiaľ je návštevník nenáročný, vystačí si s typickými francúzskymi bagetami, syrmi a cukrárskymi maškrtami.

Parížania sa neradi bavia s turistami

Domáci skôr neradi hovoria po anglicky, nie že by vyslovene nechceli poskytovať návštevníkom rady. Navyše, mnohí môžu byť plachí, aj keď na to nie je dôvod, pretože svet miluje ich typický prízvuk.

Na obranu Parížanov: v ich meste je po celý rok toľko turistov, že sa im ani nemožno diviť, že sú z nich občas nervózni.

Parížanky sú štíhle

Toto je pravda. A je na to hneď niekoľko dôvodov. Počas dňa jedia len malé porcie a medzi nimi si doprajú malé zahryzky. Tiež sa veľa nachodia pešo, čím sa udržiavajú vo forme. Ak uvidíte v Paríži niekoho s nadváhou, je to zrejme Francúz z iného mesta alebo zahraničný turista.

Vodiči v Paríži sú vo všeobecnosti šialení

Doprava v meste je hustá, každý bojuje o svoje miesto na ceste či na parkovisku a nik nechce, aby ho iní šoféri zdržiavali a oberali o vzácny čas.

Večere sú spoločenskou udalosťou

Áno, večere sú spoločenská udalosť. Parížania radi jedia a radi sa stretávajú a debatujú. Nie je ničím výnimočným, že sa okolo stola zíde 8 či 10 ľudí, ktorí potom s pohárom vína v ruke preberajú najrôznejšie témy do skorých ranných hodín.

Na uliciach sú psie exkrementy

Áno, toto je nepríjemný problém. Mnohí psíčkari si povedia, že platia dostatočne vysoké dane, aby po nich upratoval niekto iný…

Zdroj: Thelocal.fr; Expatica.com; Blog.tripbase­.com; Thecollegetou­rist.com; Huffingtonpos­t.com

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #mýty a fakty