Hľadáte inšpirácie, kam sa vybrať v máji? Tu je pár cestovateľských tipov

Máj – lásky čas. Nádherne rozkvitnuté parky, príjemné počasie – teploty ešte neatakujú rekordy a slnko nerozpaľuje strechy a múry budov a ulice, ale pobyt vonku je príjemný. Toto je ideálny mesiac na cestovanie do miest. Tu je niekoľko miest, kde zažijete nezabudnuteľný máj 2018.

02.05.2018 07:00
dievča z autobusu Foto:
Neviete, kam sa v máji vydať?
debata (1)

Praha

Okrem svojej architektúry a známej party scény je Praha známa svojimi mestskými záhradami, ktoré dotvárajú mesto. V máji sa len tak mihajú farbami kvetov a do okolia vysielajú omamnú vôňu.

Okrem prírodnej krásy ponúka metropola našich susedov aj pestrú paletu kultúry. Napríklad jarný hudobný festival, ktorý trvá od 12. mája do 3. júna. Tri týždne ponúknu koncerty jazzu, rockovej hudby aj diela klasických umelcov.

Ďalšou májovou udalosťou je pivný festival, na ktorom 150 rôznych výrobcov ponúkne svoj zlatistý mok. Podujatie sa bude konať od 10. do 26. mája.

Šanghaj

Najľudnatejšie mesto Číny má subtropické monzúnové podnebie a práve stred mája je ideálnym časom, kedy ho navštíviť. Vyhnete sa letným horúčavám, aj sivým dažďovým mrakom.

Aj keď na rozdiel od iných čínskych miest si v Šanghaji neobzriete stredoveké pamiatky, môžete sa pokochať modernou architektúrou. Prejdite sa nábrežím Jang-c’-ťiang lemovaným ohromujúcimi mrakodrapmi, v ktorých sídlia banky a bohaté obchodné spoločnosti a hotely.

Budovy zo začiatku 20. storočia sú pamiatkovo chránené a ďalšie výškové budovy ich nesmú zatieniť.

Na opačnom brehu sa zasa vypína takmer pol kilometra vysoká Perla Orientu z roku 1995, mrakodrap Ťin Mao s 88 poschodiami, uvidíte tu najvyššiu budovu Číny a piatu najvyššiu budovu sveta.

Skvelým tipom na krátky výlet je neďaleké Suzhou, ktoré podľa očarujúcich kanálov dostalo svedčivú prezývku Benátky Číny.

Pri Šanghaji sa nachádza tiež automobilový okruh pretekov F1. Prvá Veľká cena Číny sa na ňom konala v roku 2004.

Šanghaj je typický modernou architektúrou. Foto: SHUTTERSTOCK
Šanghaj, Čína Šanghaj je typický modernou architektúrou.

Monako

Cesta z medzinárodného letiska v Nice do druhého najmenšieho štátu sveta trvá len 30 minút, ale budete chcieť, aby to bolo dlhšie. Trasa vedie pozdĺž nádherného pobrežia, výhľad je na nezaplatenie.

Strmé útesy v pozadí a veľkolepé milionárske jachty hojdajúce sa na vlnách v prístave jednoznačne potvrdia, že ste v Monte Carle.

Ohromia aj luxusné autá odparkované pred vchodmi do domov a hotelov. Niet divu, v krajine, kde sa neplatia dane, býva obrovské množstvo multimilionárov.

Keď sa nabažíte jarného slnka a očiam budete chcieť dopriať oddych od lesku dopravných prostriedkov, zájdite do niektorého z kasín. Aj keď neholdujete hazardu a nechcete pokúšať šťastie, nablýskaný interiér a rulety, ktoré sa objavili už v nejednom slávnom filme, si aspoň prezrite.

Ak ste fanúšikom kultúry, neobíďte operu a pozrite si niektoré z perfektných predstavení. Máj je ideálny na návštevu Monaka ešte z jedného dôvodu. Fanúšikovia motošportu si vychutnajú koniec mesiaca, keď sa uskutoční už 76. ročník Veľkej ceny Monaka.

Monako Foto: SHUTTERSTOCK
Monako, Monte Carlo, kasíno Monako

Flims

Príjemné májové teploty sú ideálne aj na návštevu Švajčiarskych Álp. Oblasť bola kedysi známa ako letné kúpeľné sídlo, dnes sa tu sústredia aj fanúšikovia športu a turistiky.

Chutné mestečko vzdialené asi hodinu a pol cesty od Zürichu, leží v nadmorskej výške 1000 metrov a jeho okolie ponúka mnoho krásnych miest – tyrkysové horské jazerá, okolo ktorých sa hadia zaujímavé turistické chodníky strácajúce sa v hustých zelených lesoch.

Celému okoliu dominuje vrch Flimserstein, ktorý je viditeľný z takmer ktoréhokoľvek miesta široko-ďaleko.

Istanbul

Piaty mesiac je krásny aj v Turecku. V samotnom Istanbule je stále trocha chladno, ale v strediskách pri Stredozemnom mori ako Antalya, aj v rých pri Egejskom mori, napríklad Bodrum, je už príjemne a teplo.

Vyhnite sa letným davom a predraženým hotelom počas sezóny, jar ponúka v Turecku kombináciu dobrého počasia a priaznivých cien.

Mešita v Istanbule Foto: SHUTTERSTOCK
Istanbul, mešita Mešita v Istanbule

Tateyama

Japonský vrch sa neodmysliteľne spája so slávnou alpskou cestou, ktorú z oboch strán lemujú 20 metrov vysoké snehové múry.

Spojnica prefektúr Nagano a Toyama je prejazdná od polovice apríla do novembra, no mnohí odporúčajú na návštevu práve máj, predtým, ako sa zimné kráľovstvo roztopí, aby uvoľnilo miesto bujnejúcej zelenej jari.

Zdroj: Wikipedia.org; Japan-guide.com; Wikipedia.org; Priceoftravel­.com; Thrillist.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #cestovanie #Šanghaj #Istanbul #máj #máj 2018