Začínajú sa Račianske hody. Prichádzajú s novinkou - kompostovateľným riadom

Bratislavská mestská časť Rača prichádza na tohtoročné hody s novinkou, ktorou je kompostovateľný riad. Ako ďalej informovala hovorkyňa Rače Eva Miklánková, takýmto spôsobom chce samospráva minimalizovať odpad a na druhej strane ho čo najefektívnejšie využiť na opätovnú recykláciu.

04.05.2018 15:36
debata

Projekt pod názvom Zelená Rača bude zatiaľ iba v lokalite amfiteátra, kde budú okrem nádob na papier a plasty rozmiestnené aj nádoby na zber bioodpadov. Tie budú určené na takzvaný bioodpad vo forme kompostovateľného riadu vrátane príborov, tácok a pohárov.

“Chceme ukázať, že triediť odpad a tak chrániť naše životné prostredie, sa oplatí. Tento rok si to vyskúšame zatiaľ iba v amfiteátri, kde sa zdržuje najviac návštevníkov,“ uviedol starosta Rače Peter Pilinský. Ako ďalej dodal, veľké množstvo vyprodukovaného odpadu na takýchto masových podujatiach nemusí patriť do zmesového komunálneho odpadu, ale je naopak možné zabezpečiť jeho opätovné využitie.

Kompostovateľný riad vyrábajú z cukrovej trstiny a kukuričného škrobu, a preto je na sto percent kompostovateľný. Je na nerozoznanie od klasického papierového či plastového riadu.

“Vlani sa počas hodov vyzbieralo osem a pol tony zmesového komunálneho odpadu. Vďaka kompostovateľnému riadu predpokladáme zníženie tohto množstva až na jednu tretinu, pritom až osemdesiatpäť percent z toho vyprodukujú predajcovia. Používanie kompostovateľného riadu sme preto oficiálne stanovili ako podmienku predajcom, ktorí chcú mať stánok v areáli amfiteátra. A keďže cena kompostovateľných riadov je oproti klasickým vyššia približne o jednu tretinu, tento fakt sme zohľadnili v nižšej cene za predajné miesto pre stánok,“ uviedol ďalej Pilinský.

Mestská časť si dá následne z množstva vyzbieraného odpadu urobiť podrobnú analýzu. “V budúcnosti plánujeme týmto spôsobom riešiť všetky naše väčšie podujatia,“ dodal Pilinský.

Račianske hody sa začínajú dnes o 17:00 a potrvajú do nedele 6. mája.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rača #hody