Sedem pahorkov Nitry budú zdobiť písmená slova NITRAVA v hlaholike

Nitra sa chce podobne ako Rím prezentovať ako mesto na siedmich pahorkoch. S týmto cieľom pripravila radnica a Nitrianska organizácia cestovného ruchu projekt, ktorý zároveň pripomenie minulosť mesta. Zobor, Kalváriu, hradný kopec, Borinu, Vŕšok, Martinský vrch a dražovský kopec bude zdobiť sedem písmen slova Nitrava, historického názvu Nitry. Napísané budú v hlaholike.

10.05.2018 14:00
Nitra Foto:
Slovensko, Dražovce, Nitra
debata

„S osadením by sa malo začať ešte tento rok, postupne podla náročnosti výroby. Cieľom je zvýšiť povedomie o Nitre ako o meste na siedmich pahorkoch. Fotobody budú slúžiť aj ako oddychové miesto,“ uviedla výkonná riaditeľka Nitrianskej organizácie cestovného ruchu Marta Hároníková. Samotné písmená sa budú dať využiť napríklad ako lavička.

Nitra na siedmich pahorkoch je jedným z projektov zahrnutých do Akčného plánu k Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Nitry na roky 2018 – 2019. Rozpočet projektu je 20-tisíc eur, z toho časť išla na odbornú štúdiu, ktorú vypracoval architekt.

„Cez sedem pahorkov budeme komunikovať aj legendy a príbehy, ktoré sú s týmito pahorkami spojené a viažu sa na minulosť,“ doplnila Hároníková.

Ďalším z nápadov, ktoré by mali oživiť Nitru a podporiť cestovný ruch, je osadenie hashtagu # nitra na viditeľné miesto v centre mesta. Pri nápise by sa mohli fotiť turisti.

„Realizáciu tohto projektu sme posunuli do projektu grantového programu Mením svoje mesto a čakáme na vyjadrenie verejnosti, či sa bude realizovať. Miesto osadenia ešte nie je známe – buď to bude pešia zóna alebo hradný kopec, bude záležať od rozhodnutia Krajského pamiatkového úradu v Nitre a mesta,“ informovala Hároníková.

V grantovom programe Mením svoje mesto, ktorý vyhlásilo mesto a Nitrianska komunitná nadácia, môže verejnosť hlasovať ešte do 11. mája.

Projektom s najväčším počtom hlasom rozdelí radnica 50-tisíc eur, maximálny grant na jeden projekt je 5 000 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra