Turistický vláčik začne premávať v Nitre od začiatku júna

Od začiatku júna začne v Nitre premávať turistický vláčik. Turistov bude voziť po okruhu Svätoplukovo námestie, pešia zóna, Palárikova ulica, Hodálova ulica, Parkové nábrežie, Mestský park Sihoť, Župné námestie, Nitriansky hrad a späť cez Župné námestie, Farskú a Kupeckú ulicu na Svätoplukove námestie.

15.05.2018 14:00
Nitriansky hrad, Nitra Foto: ,
Nitriansky hrad
debata

Na hrade bude mať vláčik 20-minútovú prestávku. V rámci platnosti cestovného lístka je možné si pobyt na hrade predĺžiť a pokračovať späť až nasledujúcim spojom.

„Na Deň detí 1. júna bude vláčik premávať po zmenenej trase a všetky deti do 14 rokov sa odvezú zdarma,“ informovala Timea Galová z nitrianskeho mestského úradu.

Nový turistický vláčik bude prevádzkovať spoločnosť Arriva Nitra ako súčasť mestskej autobusovej dopravy.

Bielo-modrý expres premával v meste pod Zoborom od roku 2006, prevádzkoval ho súkromný podnikateľ.

Vlani mu vypršala zmluva o spolupráci, mesto Nitra ju už nepredĺžilo. Dôvodom bol technický stav vozidla.

Vláčik bude premávať do konca septembra v dvoch režimoch. V mimosezóne v mesiacoch máj, jún, september a október bude premávať každú hodinu od 13. do 17. hodiny.

V hlavnej sezóne v júni, júli, auguste a septembri sa prvá jazda začne už o 10. hodine a posledný spoj vyštartuje o 18. hodine.

Celková kapacita vláčika s lokomotívou a dvoma vagónmi bude 40 miest. Jeden z vagónov bude mať bezbariérový prístup, bude disponovať bezbariérovou rampou pre imobilných alebo detské kočíky.

Prevádzkovateľ odhaduje, že vláčik ročne prepraví viac ako 30 000 cestujúcich. Celkové ročné náklady na jeho prevádzku by mali pri predpokladanej 40-percentnej naplnenosti dosiahnuť zhruba 13 200 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra