Boj Benátok proti bezočivcom graduje: Nové reštaurácie s jedlom do ruky majú stopku

Talianske mesto na kanáloch už dlhšie trápi nekontrolovateľný prílev arogantných turistov, ktorí za sebou nechávajú v historickom centre spúšť. Poriadajú tu divoké pikniky, skáču do kanálov a potulujú sa mestom viac než sporo odetí.

30.05.2018 07:00
Benátky, káva, kanál, Taliansko, gondoly, šálka Foto:
Benátky sa nechcú stať zábavným parkom bez pravidiel.
debata (6)

V snahe zmierniť vplyv masového cestovného ruchu teraz mesto vydalo rozhodnutie, že najbližšie tri roky sa nesmie otvoriť žiadna ďalšia reštaurácia, ktorá predáva „jedlo do ruky“.

Takto sa jedno z najromantic­kejších a najobdivovanejších miest krajiny pokúša zbaviť netaktných návštevníkov, ktorí si na svojich hamburgeroch, hotdogoch či kúskoch pizze pochutnávajú na stáročných kostolných schodoch či vyrezávaných zábradliach mostov, a tak úplne ničia estetiku a atmosféru pamiatok. V mnohých prípadoch navyše po sebe dokonca zanechávajú odpad.

A odrobinky z jedla sú, samozrejme, magnetom na holuby a čajky, ktoré v húfoch okupujú atrakcie svetového dedičstva.

Benátske úrady preto povedali „basta“ (taliansky „a dosť“) novým predajniam pizze, kebabov a pouličným stánkom s potravinami. Toto nariadenie už schválil aj primátor mesta Luigi Brugnaro a platí nie len pre samotné Benátky, ale aj pre ďalšie, turistami vyhľadávané ostrovy Murano a Burano.

Mesto tiež spustilo informačnú kampaň pod názvom #EnjoyRespectVe­nezia, ktorou chce turistov napomínať, aby sa správali zodpovedne a úctivo a nenarúšali bežný život Benátčanov. Do historického mesta pritom denne pricestuje asi 60 000 turistov – čo je viac ako samotných domácich.

Zdroj: Traveller.com.au; Telegraph.co.uk; Theguardian.com; Corriere.it

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky