Prvé kroky sú desivé! Po nich si skywalk nad Dunajom už vychutnáte

Užívate si pohľad z výšky? Ja nie. Zle mi býva už v okamihu, keď sledujem kolotoče s labuťami, ktoré rodičov s deťmi vyvezú zhruba do výšky desiatich metrov. Svoj strach som sa rozhodla poraziť. Ako? Prechádzkou po vonkajšej rímse bratislavského UFO, 85 metrov nad Dunajom.

18.05.2018 10:00
skywalk Foto: ,
Skywalk okolo UFO zvládnete asi za 10 minút, pod sebou máte 85 metrov.
debata (1)

Ak poznáte bratislavský Most SNP so známou reštauráciou, zrejme si viete predstaviť, aký musí byť pohľad z jej okna. Skvelý a desivý zároveň. A čo by ste povedali na pohľad z jeho vonkajšieho parapetu? Len pre informáciu, má šírku 30 centimetrov. Nová atrakcia v Bratislave – skywalk – ponúka prechádzku práve po nej. O dokonalé výhľady plné adrenalínu tak nie je núdza. Len si trúfnuť…

Otvorené okno do prázdna

Veziem sa hore výťahom a brušná neuróza sa hlási o slovo. Mám strach. Keď vkročím do reštaurácie, kde stoja inštruktori v plnej výstroji, je mi ešte horšie. Za nimi už čaká otvorené okno do prázdna. Hoci s nevôľou, predsa len k nemu podídem bližšie. Nakuknem von a očami si premeriam rímsu. Áno, má len 30 centimetrov…

Zhlboka dýcham a trasúcimi sa rukami si obliekam červenú kombinézu. Inštruktor mi navlieka na telo postroje. Šikovne skontroluje, či sú dobre utiahnuté. Ja to po ňom zopakujem. Dva razy, len pre istotu.

Prvý krok smerom von je najstrašnejší. Srdce mi búši ako splašené a kŕčovito sa držím okna. No musím sa pustiť. Inštruktor ma pripne na oceľové lano, zároveň ma istí aj on. V ruke mám druhý koniec lana, ktorého sa pridŕžam. Dlane mám celkom spotené, ale idem! Pomaličky, zvažujem každý krok. Po štyroch-piatich metroch mám odvahu rozhliadnuť sa okolo seba! Pohľad do diaľky je úžasný. Prekoná všetky očakávania, prebije aj strach. Vidím Bratislavu ako na dlani. Na pohľad pod seba si zatiaľ netrúfam. Možno o chvíľu.

Môžem hrať v Mission: Impossible

Metre sa míňajú a ja naberám na rímse akú-takú istotu. Skvelé je, že za mojím chrbtom je inštruktor, s ktorým sa môžem rozprávať. Ten mi dodá odvahu pozrieť sa dole… Hrôza, už to nespravím! Pohľad do diaľky mi úplne stačí. Krok za krokom, 85 metrov nad Dunajom, začínam naberať čoraz väčšiu odvahu. Dokonca si viem predstaviť, ako po rímse bežím, dokonca skáčem. Zrejme by som zvládla aj nakrúcanie niečoho podobného ako Mission: Impossible kdekoľvek vo výške. Ak si človek na pocit chôdze po úzkej rímse zvykne, strach pominie a sebavedomie stúpne. Už nemyslím na to, ako sa rútim s filmovým výkrikom dole. Skôr svoje možnosti preceňujem. No len do chvíle, než sa mi pod nohami mierne „prehne“ plechový parapet. Uf, to sa už nesmie stať!

Skôr, než vyjdete cez okno na rímsu, dostanete... Foto: Pravda, Ivan Majerský
skywalk Skôr, než vyjdete cez okno na rímsu, dostanete kombinézu a postroje.
Na jednej strane vidím mesto, o pár krokov ďalej, na druhej strane UFO, sa už v diaľke rozprestierajú zelené plochy. Musím povedať, že „nad mestom“ som sa cítila bezpečnejšie. Dôvod neviem. Strach mi však nohy nezväzuje a ja postupujem ďalej. Už dokážem zamávať aj ľuďom v reštaurácii, čo znamená, že sa jednou rukou pustím lana. Keď moju odvahu spozoruje inštruktor, navrhne, aby som urobila hviezdicu – pustila sa lana, rozpažila ruky a mierne sa naklonila smerom do voľného priestoru. O jeho ponuke rozmýšľam asi sekundu… V žiadnom prípade, to by som zrejme umrela, zakričím dozadu.

Hoci celá prechádzka trvá okolo 10 minút, mne sa zdala asi hodinová. Strach z výšky, radosť z vlastnej odvahy a vyplavený adrenalín v krvi urobili svoje. Po desiatich či pätnástich minútach sa vraciam k otvorenému oknu celkom unavená. A tu ma ešte čaká jedna skúška. Inštruktor mi musí odopnúť postupne obe laná. A hoci som aspoň jedným stále istená, pohľad na to, ako svoje lano strácam a „len tak“ si stojím na rímse, je poslednou adrenalínovou bodkou môjho skywalku. Dokázala som to!

Unikátnych 30 centimetrov

Hoci skywalk si už môžete vyskúšať na niektorých výškových budovách vo svete, v našich končinách ide o novinku. „Bratislavský skywalk je v západnej Európe unikátna adrenalínová atrakcia, keď má jedna prechádzka dĺžku 60 metrov, čo znamená, že človek prejde okolo šesťdesiatich okien reštaurácie,“ opisuje Simona Frýbertová z vyhliadkovej veže UFO.

Aj takýto pohľad na Bratislavu sa vám naskytne... Foto: Pravda, Ivan Majerský
mesto, bratislava, panorama, centrum, dunaj, Aj takýto pohľad na Bratislavu sa vám naskytne z rímsy na reštaurácii UFO.

Zážitok neabsolvujete sám, ale spolu s vyškoleným inštruktorom. „Skôr, než vyjdete na rímsu, si oblečiete kombinézu, nasadíte prilbu a obujete si tenisky uviazané na šnúrky. Potom dostanete postroje, cez ktoré sa prevlečie istiace lano,“ opisuje Frýbertová a pokračuje: „Človek je istený na dvoch miestach na oceľovom lane, ktoré udrží hmotnosť 3 800 kilogramov. Spadnúť niekam do priestoru sa nedá, ani prepadnúť cez rímsu, pretože lano na to nemá vôľu,“ upokojuje tých bojazlivejších.

Jedna prechádzka trvá v priemere 8 až 10 minút. „Ale boli tu ľudia, ktorí sú opatrnejší, a tí to zvládli za dvojnásobok času. No ešte sa nestalo, že by si niekto obliekol kombinézu a ten prvý krok na rímsu by spraviť nedokázal. Zatiaľ skywalk nevzdal nikto, kto už prišiel hore do UFO.“

Atrakcia v Bratislave je unikátna aj tým, že sa prechádzate po rímse širokej len 30 centimetrov. „Inde vo svete sú rímsy širšie, majú viac ako meter. O to je bratislavský skywalk adrenalínovejší.“ Kto si trúfa aj na čosi viac, ako „len“ na prechádzku, môže na troch miestach na parapete vyskúšať čosi navyše. „Inštruktor ponúka tri atrakcie – hojdačku – človek sa hojdá vo vzduchu nad rímsou, potom hviezdicu, keď rozpažíte ruky a urobíte záklon vzad a napokon môžete vykročiť do prázdna,“ dodáva Simona Frýbertová. Skywalk na bratislavskom UFO stojí 39 eur.

Skywalk vo svete

Trúfli by ste si na skywalk v Toronte na CN... Foto: SHUTTERSTOCK
Toronto, skywalk Trúfli by ste si na skywalk v Toronte na CN Tower ?

V Macau

Čínske mesto Macao ponúka prechádzku vo výške 233 metrov na Tall Tower – okolo jej vonkajšieho obvodu. Mostík, po ktorom sa prejdete, je však podstatne širší ako rímsa na bratislavskom UFO. Meria 1,8 metra – čo je v porovnaní s tridsiatimi centimetrami v Bratislave hotová „diaľnica“. Za 20-minútovú prechádzku zaplatíte 788 dolárov.

V Toronte

V kanadskom meste sa prechádzate okolo reštaurácie v CN Tower vo výške 356 metrov. Prechádzka trvá 20 až 30 minút a stojí 225 dolárov. Rímsa má v tomto prípade šírku 1,5 metra. Odvážlivci sa okrem iného kochajú pohľadom aj na jazero Ontario. A ešte niečo pre páry milujúce adrenalín – počas skywalku si môžu povedať svoje „áno“ a ich manželskému sľubu sa môže na rímse prizerať osem ľudí. Cena za netradičný obrad štartuje na 6 000 dolároch.

V Aucklande

Na Novom Zélande sa prejdete vo výške 192 metrov okolo Sky Tower. V tomto prípade po mostíku so šírkou 1,5 metra. V diaľke sa pozeráte na prístav aj priľahlé ostrovy, pod sebou vidíte rušné mesto. Ak vám tento adrenalín nestačí, môžete si rovno skočiť zo Sky Tower dole SkyJump. Prechádzka s panoramatickým výhľadom stojí 150 dolárov, skok dole 225 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #UFO #Skywalk