Oslo, pôvabné v každom ročnom období. Pozrite si 7 tipov, kam zájsť

Hlavné mesto Nórskeho kráľovstva Oslo je pôvabné v každom ročnom období. "Či už je to v lete, počas bielych nocí, keď si môžete prečítať noviny hoci aj o polnoci, alebo aj počas dlhotrvajúcej zimy, keď niekedy pri veľkom šťastí je možné vidieť aj polárnu žiaru," hovorí fotograf Robert Rozbora, ktorý Oslo navštevuje veľmi rád nielen preto, že v Nórsku pôsobia jeho rodičia v diplomatických kruhoch, ale najmä pre jeho príjemnú atmosféru.

29.10.2009 17:00 , aktualizované: 31.10.2009 08:54
Oslo, Nórsko Foto:
Prístav Akker Brygge
debata

1. Pevnosť Akershus

Je historickou dominantou Osla. Je postavená nad prístavom a svojím opevnením s množstvom historických artefaktov vzbudzuje naozaj obdiv a rešpekt. Táto technologicky prepracovaná pevnosť, ktorá slúžila ako obranný systém, bola dokončená v roku 1299. V rokoch 1319 – 1380 slúžila ako kráľovský palác. Za čias panovania kráľa Christiana IV. (1637 – 1648) ju prestavali na renesančný kaštieľ. V súčasnosti slúži ako reprezentačný priestor pri podujatiach kráľa a vlády. Nachádza sa v nej aj kráľovské múzeum s kaplnkou. Časť pevnosti je verejnosti prístupná a je vyhľadávaným miestom na prechádzky.

2. Radnica ==========

Budova dekorovaná motívmi z nórskej histórie, kultúry a každodenného života bola dokončená v roku 1950. Každoročne 10. decembra (deň smrti Alfreda Nobela) prebieha v centrálnej hale radnice slávnostné odovzdanie Nobelovej ceny mieru za účasti kráľovskej rodiny, členov vlády, parlamentu, diplomatického zboru a ďalších početných hostí. Reprezentačné priestory sú prístupné verejnosti a návštevníci si môžu pozrieť túto atraktívnu stavbu – novodobú dominantu mesta.

3. Vigelandov park

Jedno z najobľúbenejších miest miestnych obyvateľov i zahraničných turistov. Park sa rozprestiera na rozlohe 320-tisíc štvorcových metrov v štvrti Frogner. V ňom sa nachádza 212 sôch z granitu, železa a bronzu, ktorých tvorcom je svetoznámy sochár Gustav Vigeland (1869 – 1943). Obľúbená a často fotografovaná je socha „zlostného chlapca“. Ústredným dielom je súsošie Strom života.

4. Opera House of Oslo =============­=========

Milovníci umenia a kultúry si v Osle určite prídu na svoje. Novou modernou atrakciou pre milovníkov umenia je Opera House of Oslo, ktorá bola slávnostne otvorená v apríli 2008 za účasti kráľa Haralda V.

5. Munchovo múzeum ==================

V múzeu možno obdivovať diela svetoznámeho umelca, rodáka z Osla, Edvarda Muncha (1863 – 1944). V múzeu sa nachádza najväčšia kolekcia diel tohto expresionistického maliara. Najznámejšie z nich – Výkrik – je symbolom dokonalo emotívneho spracovania pocitu úzkosti.

6. Prístav

Rušné miesto, kde možno vidieť množstvo malých lodičiek vrátane tých, ktoré zabezpečujú lodné spojenie miestnej dopravy medzi mestom a ostrovmi v Oslofjorde. Často tu kotvia aj veľké zaoceánske lode, medzi ktorými vzbudzoval veľký záujem aj jeden z najväčších a najluxusnejších parníkov Independence of the Seas a ďalšie plavidlá brázdiace moria Karibiku. Časť prístavu Akker Brygge tvorí pešia zóna s množstvom vynikajúcich reštaurácií s rybími špecialitami, butikov a obchodíkov.

7. Oslofjord

Má úctyhodnú dĺžku 120 km, ktorá delí Oslo od otvoreného mora v miestach zvaných Koniec sveta (Verdens ende). Fjord je plný nádherných ostrovov a zákutí. Pre miesta bohaté na tresky a iné druhy rýb a je vyhľadávaným miestom rybárov.

debata chyba