V košickej Botanickej záhrade odštartovali motýliu šou

Už po 11. raz pripravila Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach výstavu pod názvom Motýle exotických trópov. Motýlia šou v tropickom skleníku Viktória sa začala dnes a potrvá do 30. júna. Návštevníci si ju môžu prezrieť v čase od 9:00 do 17:00.

19.05.2018 15:00
debata

Na výstave môžu záujemcovia vidieť približne 3 000 jedincov zo 100 druhov motýľov pochádzajúcich z tropických oblastí Ameriky, Austrálie, Afriky a Ázie.

Motýle nakúpili vo forme kukiel, ktoré sa budú priebežne liahnuť v špeciálnych liahňach a dovezú ich v niekoľkých termínoch. Z tohto dôvodu budú môcť návštevníci počas celého trvania výstavy vidieť rôzne druhy.

„Najväčšie z motýľov, ktorých rozpätie krídel môže dosahovať až 28 cm, čakali na svoj deň v skleníku už s týždenným predstihom. Budú sa liahnuť postupne a máme pripravených 50 jedincov. Ich život je v tom najkrajšom štádiu existencie veľmi krátky a možnosť vidieť takýto exemplár je ohraničená maximálne tromi dňami,“ vysvetlil vedúci oddelenia dekoratívnej flóry Botanickej záhrady UPJŠ Robert Gregorek.

Liahnutie motýľov trvá rôzne dlhý čas v závislosti od druhu a podmienok prostredia. Od teploty a vlhkosti vzduchu závisí aj aktivita už vyliahnutých jedincov. Keď je zamračené a chladno, motýle sú menej aktívne, ako keď je slnečno a teplo.

„Motýle vďaka nevšedne slnečnému a teplému počasiu už teraz naplno poletujú. Pre krásne motýle z amerických trópov sme pripravili nové živné rastliny a dúfame, že sa im zapáčia a pochutia si na nich. Príslušníci rodu Heliconius majú v obľube popínavé mučenky, mohutné motýle rodu Caligo vyhľadávajú banány alebo kany a jeden z veľmi pekných druhov vidlochvostov sa špecializuje pri kladení svojich vajíčok na citrusy,“ informoval Gregorek.

Dva dni pred otvorením výstavy pricestovali do Košíc aj najkrajšie motýle z Kostariky. Okrem iného je to aj početnejšia skupina jedného z najatraktív­nejších „motýľov – silákov“, ktorým je nádherne sfarbený Caligo atreus.

Pozornejších návštevníkov môže zaujať aj motýľ Greta oto známy čírymi takmer priehľadnými krídlami. Druhové zloženie bude však ďaleko pestrejšie.

Novinkou by mal byť rozšírený prehľad fotografií motýľov s ich presnými názvami. Nebudú chýbať tradičné preparované motýle a chrobáky zapožičané na výstavu od dlhoročného spolupracovníka a cestovateľa Michala Zachara.

„Počas výstavy je pripravená aj sprievodná akcia vo forme fotosúťaže o najkrajšiu autorskú fotografiu exotického motýľa a druhý ročník výtvarnej súťaže Motýlia krása pre základné umelecké školy,“ informoval poverený riaditeľ Botanickej záhrady profesor Pavol Mártonfi.

debata chyba
Viac na túto tému: #botanická záhrada #motýle