V piatok otvoria v Trenčianskom kraji prvú časť stokilometrovej cyklotrasy

Prvý úsek unikátneho projektu Vážskej cyklotrasy medzi Hornou Stredou a Novým Mestom nad Váhom v Trenčianskom kraji otvoria hromadnou cyklojazdou v piatok 25. mája o 14:30. Prvý z ôsmich naplánovaných úsekov meria 13,4 kilometra, náklady na jeho výstavbu dosiahli 3,7 milióna eur.

20.05.2018 14:00
debata

Celá Vážska cyklotrasa, ktorá spojí juh Trenčianskeho kraja so severom, bude merať sto kilometrov a bude v celej dĺžke oddelená od motorovej dopravy. Jej prevažná časť povedie po ochranných hrádzach starého koryta Váhu.

Pretínať bude 34 katastrov miest a obcí na území Trenčianskeho samosprávneho kraja, informovala Veronika Rezáková z Úradu Trenčianskeho samosprávneho kra­ja.

Na príprave celého projektu samosprávny kraj pracuje už od roku 2014. S výstavbou prvého úseku začala spoločnosť Strabag v novembri minulého roku, dokončila ho v týchto dňoch.

Na výstavbu použili deväťtisíc ton asfaltu a šesťtisíc ton betónových konštrukcií. Povrch cyklotrasy je vytvorený zo špeciálneho materiálu, ktorý by mal vyhovovať aj korčuliarom.

Súčasťou prvého úseku sú dve zastrešené odpočívacie plochy. Trenčiansky samosprávny kraj používa pre svoju investíciu pracovný názov Vážska cyklotrasa alebo Vážska cyklomagistrála, o definitívnom názve však rozhodne verejnosť.

Ľudia môžu do 22. mája posielať samosprávnemu kraju svoje návrhy na pomenovanie cyklotrasy, od 23. mája bude na webovom sídle Trenčianskeho samosprávneho kraja prebiehať verejné hlasovanie o názve.

Na piatkovom slávnostnom otvorení v obci Horná Streda bude okrem spoločného bicyklovania po novej cyklotrase pripravený kultúrny program aj odhalenie tabule. Na slávnostnom podujatí sa zúčastní trenčiansky župan Jaroslav Baška, ktorý je autorom myšlienky cyklotrasy naprieč krajom, a tiež cyklokoordinátor Peter Klučka.

Príchod cyklistov do Nového Mesta nad Váhom je naplánovaný približne na 15:30, aj tam bude pripravený kultúrny program.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklotrasa #Trenčiansky kraj