Toto sú nebezpečné mestá, do ktorých by ste nikdy nemali cestovať osamote

Ľudia cestujú po svete hore dole a nezriedka sa púšťajú na cesty aj ako sólisti. Mnohí tvrdia, že tak zažijú viac zábavy, lepšie sa zoznámia s miestnou kultúrou a nik ich pri rozhodnutiach neobmedzuje.

02.06.2018 07:00
zlodej, krádež, lúpež, prenasledovanie,... Foto:
Odhliadnuc od hrozieb ako vojnové konflikty, mnoho miest má vysokú kriminalitu.
debata (43)

Pred cestou by si však najmä milovníci samostatného cestovania, ale aj ostatní turisti, mali vždy preveriť bezpečnostnú situáciu v cieľovej krajine. Niektoré destinácie môžu byť totiž poriadne nebezpečné a vždy je lepšie čeliť nepredvídaným situáciám aspoň vo dvojici než osamote.

Odhliadnuc od zjavných hrozieb ako vojnové konflikty a nepokoje, mnoho miest má vysokú kriminalitu, napriek tomu, že sa bežne vyskytujú v cestovateľských katalógoch spolu s opisom ich úžasných dominánt.

Napríklad Venezuela sa podľa denníka The Economist dostala v poslednej dobe do neriadeného chaosu a jej metropola Caracas vykázala v minulom roku najvyššiu mieru vrážd na svete.

Mexico City, Mexiko

Mexico City je obávané kvôli únosom, lúpežiam a útokom. V samotnej metropole krajiny sa odporúča nepohybovať sa turistom samým, vždy by mali byť v sprievode spolucestujúcich alebo dôveryhodných domácich. Napríklad americké ministerstvo vnútra vydalo pre svojich občanov varovanie, aby si dávali na svojich cestách po Mexiku pozor, pretože sa môžu stať obeťami násilných trestných činov, ako je vražda, únos či lúpež. V rôznych mexických štátoch operujú organizované zločinecké skupiny. České ministerstvo zahraničia pripomína, že činnosť kriminálnych skupín – najmä drogových kartelov – v štátoch na severe Mexika (hlavne Chihuahua, Coahuila, Durango, Sinaloa, Sonora a Tamaulipas) neustáva, a preto odporúčame cestovateľom, aby sa týmto štátom buď vyhli úplne, alebo sa tu pohybovali s najväčšou opatrnosťou.

Detroit, Michigan

Na zoznam miest, kde neradno zablúdiť bez priateľov, sa dostal aj americký symbol recesie, ktorý 18. júla 2013 mesto vyhlásil bankrot. Niekdajšie „hlavné mesto automobilového priemyslu“ je dnes povestné chátrajúcimi budovami a vysokou kriminalitou. Aj keď sa Detroit pokúša o povstanie z popola, stále sa považuje za jedno z najnebezpeč­nejších miest na svete. Ulice sužujú lúpeže, sexuálne napadnutia, vraždy, vlámania a drogy.

Lima, Peru

Turisti aj miestni často dostávajú varovania o rizikách v peruánskom hlavnom meste. Vreckové krádeže a podvodné finančné transakcie sú tu bežné. V poslednej dobe sa situácia zlepšuje, pretože tu polícia podnikla viacero účinných opatrení. Napriek tomu ostáva Lima na zozname oblastí s vysokou kriminalitou, najmä tam, kde sa koncentruje veľa ľudí a turistov ako napríklad centrálne námestie.

Naí Dillí, India

Mesto nie je len jedným z najšpinavších na svete, ale tiež patrí medzi nebezpečné destinácie, kam by ste nemali cestovať na vlastnú päsť. V tomto obrovskom meste s populáciou viac ako 12 miliónov ľudí, koniec-koncov, ani niet divu, že tu často dochádza ku krádežiam a prepadom. Podľa portálu TripAdvisor sa vreckárom darí najmä na preplnených staniciach, námestiach či trhoch. Ženám sa odporúča, aby svoje kabelky a ruksaky držali poriadne pri tele a muži by peňaženky rozhodne nemali nosiť v zadnom vrecku nohavíc.

Memphis, Tennessee

V roku 2015 označila FBI americké mesto Memphis za 3. najnebezpeč­nejšie mesto v krajine. Množstvo trestnej činnosti je výsledkom vysokej miery chudoby (okolo 28 percent obyvateľov), a tak sú tu krádeže, vlámania do áut či dokonca podpaľačstvo nezriedkavé.

Ďalšie mestá, ktorým sa radšej vyhnite, ak nemáte poruke spoľahlivého ochrancu, sú San Pedro Sula v Hondurase, alabamský Birmingham, St. Louis v Missouri, kalifornský Oakland či venezuelský Caracas.

Zdroj: Mzv.cz; Wikipedia.org; Theactivetimes­.com; Foxnews.com

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie