Sebaobrana či pud sebazáchovy – aj o tom je výstava Kamufláž

Každý jedinec v prírode počas svojho života bojuje s tromi základnými úlohami - zachovaním svojho druhu prostredníctvom rozmnožovania, prijímanie potravy a ochranou pred nepriateľmi. V Stredoslovenskom múzeu Tihányiovskom kaštieli v Banskej Bystrici sprístupnili na túto tému výstavu s názvom Kamufláž.

04.06.2018 14:39
plazy Foto:
Dômyselné splynutie s prirodou sa prejavuje aj u plazov.
debata

Výstava zoologičiek Stredoslovenského múzea Kataríny Dvořáčkovej a Renáty Kapustovej, je zameraná na dômyselné spôsoby a rozmanité možnosti maskovania zvierat.

Ponúka pohľad na zvieratá rôznych druhov a ich obranný mechanizmus splynutia s prírodou. Či už je to hmyz, vtáctvo alebo aj predátori, každý z týchto druhov používa maskovanie, ktoré ho má ochrániť pred napadnutím silnejšieho jedinca alebo mu ponúka neviditeľnú príležitosť zaobstarávania potravy.

V prípade, ak kamufláž zlyhá a živočích je v ohrození života, má na výber niekoľko spôsobov obrany. Jedným z nich je útek, v prípade predátora útok resp. protiútok.

Autorky výstavy predstavujú prírodu ako nevyčerpateľnú studnicu nápadov a riešení pre každodenný život človeka v civilizovanom svete. „Živočíchy v záujme prežitia využívajú aj varovné zvuky alebo zápach, prípadne demonštráciu sily či dokonca hru na mŕtveho,“ dopĺňa zoologička Renáta Kapustová.

Pastierske psy sú príkladom, keď kamufláž využíva človek vo svoj prospech. Cieleným šľachtením plemien psov sa vytvorilo dokonalé plemeno na obranu stád oviec pred útokmi veľkých šeliem ako sú medvede či vlky. Svojou stavbou tela a farbou srsti pripomínajú ovce. Obranný útok týchto psov je z tohto dôvodu pre predátora nečakaný.

Počas prvej svetovej vojny bola ako prostriedok kamufláže po prvýkrát využitá z prírody odpozorovaná optická ilúzia. Rozrušujúce čierno-biele vzory boli použité na vojnových lodiach. Nepriateľ síce takéto lode na mori okamžite spozoroval, nebol však schopný určiť ich veľkosť, tvar a ani smer pohybu.

V roku 1850 dopomohla vojenská kamufláž anglickým vojakom pri potlačení ozbrojených snáh o nezávislosť v Indii. Angličania si zafarbili uniformy tak, aby sa ich farba zhodovala s farbou okolitej púšte. Nazvali ju khaki a takéto splynutie s prostredím sa v armáde využíva dodnes.

Zaujímavosti zo života rastlín a živočíchov spojené s maskovaním, nevšedné spôsoby ich prežitia, najrôznejšie spôsoby ochrany svojho potomstva či rozprávanie o rozmanitých formách lovu a prijímania potravy sprostredkujú návštevníkom počas komentovaných štvrtkových prehliadkach autorky výstavy – Katarína Dvořáčková a Renáta Kapustová.

Tieto podujatia môžete navštíviť vo štvrtok 21.6., 19.7., 23.8., 27.9. a 25.10. 2018 o 16.00 h v Tihányiovskom kaštieli v Radvani.

Súčasťou interaktívnej výstavy sú aj rôzne hry s prírodnou motiváciou, hlavolamy či pozorovanie živých húseníc, z ktorých sa neskôr vyliahnu krásne pestrofarebné motýle ako súčasť výstavených exponátov. Výstava je koncipovaná všestranne, nájdu sa v nej celkom malé deti až po dospelých.

Kamufláž v prírode detskými očami predstavuje aj výstava súťažných výtvarných prác, ktorú si môžu návštevníci kaštieľa pozrieť spolu s výstavou.

Jednotlivé ocenenia boli členené podľa vekovej kategórie či stupni vzdelania od materskej škôlky až po obidva stupne základnej školy.

Nielen víťazné práce sú súčasťou pútavej výstavy a zvyšujú jej atraktívnosť. Môžete sa o tom presvedčiť do 28. októbra 2018.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica