Nórsky Pyramiden – ruská dedina uväznená v minulosti, ktorú stráži večne živý Lenin

Opustená ruská banícka dedina odoláva zubu času lepšie, ako by človek čakal. Aj keď sídel, ktoré vyčerpali svoj zmysel a ľudia ich dávno opustili, je na svete mnoho, Pyramiden na súostroví Svalbard, nad nórskym arktickým kruhom, má celkom unikátny príbeh.

16.06.2018 07:00
debata (16)

Príspevok, ktorý zdieľa Léo Delafontaine (@leodecoularedelafontaine),

Už jej samotný vznik môže pôsobiť mätúco. V roku 1910 ju na nórskom ostrove založili Švédi, aby o 17 rokov neskôr, keď územie kúpil Sovietsky zväz, pripadla Rusom.

Sovieti nasledujúcich sedem desaťročí ťažili v Pyramidene hojné množstvá uhlia, až kým v roku 1998 prevádzku nezastavili. Expresne, v priebehu niekoľkých týždňov sa baníci a ich rodiny vytratili a ich domy aj štôlne osireli.

Obec sa premenila na „múzeum“ strašidelných pozostatkov niekdajšieho sovietskeho priemyselného spôsobu života doslova zamrznutých v čase.

Príspevok, ktorý zdieľa Jens Mens イェンス (@naturecity_photography_hamburg),

Celé roky sa v bývalej banskej dedine nič nezmenilo, okrem nového osadenstva, ktoré si postupne podmanilo územie. Na ostrove sa v súčasnosti mimoriadne darí morským vtákom, tuleňom, sem-tam sa mihne aj ľadový medveď.

Vedci predpokladajú, že Pyramiden bude takto nepohnute a bez zmeny svedčiť o starých časoch ešte veľmi dlho. Vďaka extrémnemu arktickému podnebiu, ktoré dedinu „konzervuje“, sa odhaduje, že minimálne nasledujúcich 500 rokov si zachová svoju temnú tvár – to je viac, než akékoľvek iné moderné ľudské osídlenie za planéte.

Tri severské rekordy

Hranaté budovy s ľadovcom Nordenskiöld v pozadí bude ešte veľmi dlho obdivovať strnulým pohľadom socha Vladimira Lenina – najsevernejšie umiestnená podobizeň marxistického revolucionára a architekta boľševizmus na svete.

Príspevok, ktorý zdieľa Alina Bykova (@alinaobykova),

V Pyramidene sa nachádzajú aj ďalšie dve najsevernejšie veci, ktoré by tu čakal málokto. V sále kultúrneho centra odpočíva grand piáno – krídlo a dedina tiež disponovala bazénom – ani veľký klavír, ani plavecká nádrž nikde na svete severnejšie nie je.

Najpodivnejšou stavbou celého Pyramidenu je však nepochybne „fľašový obchod“ – malá budova celá postavená z bielych a priesvitných sklených fliaš. Skleník pripomínajúca stavba je ohromujúca aj smiešna zároveň – menej praktickú stavbu v ľadovej klíme si ťažko predstaviť.

Príspevok, ktorý zdieľa Taygen Hughes (@taygen.hughes),

Do Pyramidenu sa od roku 2007 organizujú aj expedície. Odvážni turisti krok do minulosti môžu spraviť jedine loďou alebo snežným skútrom z nórskeo Longyearbyenu. Ale návšteva sa odporúča absolvovať len so skúseným sprievodcom, ktorý je vyzbrojený puškou a neváha ju použiť na obranu pred náhodnými hladnými medveďmi.

Väčšine prišelcov stačí niekoľkohodinový pobyt medzi strašidelnými múrmi, no v letných mesiacoch je tu aj možnosť stráviť noc či dve v miestnom hoteli Tulip.

Zdroj: Visitsvalbard­.com; Atlasobscura.com; Wikipedia.org; Realcamplife.com

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Švédsko #Sovietsky zväz #mesto duchov #ťažba uhlia