Vyhliadkový autobus Prešovská 49-tka začína svoju tretiu sezónu

Mesto Prešov v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Región Šariš aj tento rok pripravili pre návštevníkov vyhliadkový autobus Prešovskú 49-tku. Jej tretiu sezónu môžu turisti využiť od júna do konca septembra. Región Šariš je prvou OOCR na Slovensku, ktorá podporuje takýto projekt.

07.06.2018 14:00
Prešov, vyhliadkový autobus - Preššovská 49-tka Foto: ,
Obľúbená atrakcia - vyhliadkový autobus Prešovská 49-tka.
debata

Autobus sa svojou potlačou na karosérii už na prvý pohľad odlišuje od ostatných spojov v meste. Prešovská 49-tka je pre turistov k dispozícií dvakrát denne počas letnej sezóny od 11. júna do 30. septembra.

V júni odchádza spred prešovskej radnice len počas víkendov a sviatkov. Počas júla a augusta sú už vyhliadkové jazdy naplánované na každý deň, s odchodom vždy o 13. a 15. h.

V septembri bude autobus fungovať na objednávky. Kolektívy si môžu jazdy ním objednať aj na iné termíny, a to s prihlásením minimálne tri dni vopred.

„Na základe inšpirácií z iných zahraničných miest sme vyhliadkový autobus prvýkrát skúšobne zaviedli v roku 2016 ako novú atrakciu pre turistov, ktorí Prešov ešte vôbec nepoznajú, ale aj pre domácich obyvateľov, ktorí sa chcú o meste dozvedieť trochu viac. Nápad s Prešovskou 49-tkou sa ujal a tak ho spúšťame už tretí rok, stále o niečo doplnený,“ uviedol Branislav Švorc, výkonný riaditeľ OOCR Región Šariš a autor projektu Prešovskej 49-tky.

Účastníci vyhliadkovej jazdy okrem histórie mesta z okna autobusu spoznajú niektoré budovy Solivaru, viaceré prešovské sídliská, uvidia aj unikátne architektonické skvosty ako cyklistický velodróm, vodárenskú vežu či prešovskú Kalváriu. Výklad je popretkávaný mnohými zaujímavosťami aj zo súčasného diania v Prešove.

K zľavovým kupónom v tomto roku pribudli ďalšie výhody. „Chceme udržať návštevníka v Prešove čo najdlhšie, preto im odporúčame využiť aj iné atrakcie či zaujímavé miesta v našom meste. Prostredníctvom Prešovskej 49-tky tak ‚posúvame‘ návštevníka viacerým kultúrnym inštitúciám a tiež gastro zariadeniam,“ dodal Švorc.

Kupóny so zľavou môžu návštevníci využiť v Krajskom múzeu, Šarišskej galérii, na Vodárenskej veži, v Sklade soli, Mestskom informačnom centre na nákup suvenírov či v Prešovskom pivovare.

„Turisti môžu vystúpiť na Solivare z autobusu a objavovať túto technickú národnú pamiatku vlastným tempom. Vyhliadkový autobus na nich síce nebude čakať, ale vďaka spolupráci a dohode s Dopravným podnikom mesta Prešov slúži vstupenka v deň uskutočnenia vyhliadkovej jazdy zároveň aj ako jednosmerný cestovný lístok na MHD zo smeru Solivar do historického centra,“ vysvetlil Švorc.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov