Tri španielske mestá, ktoré dokazujú, že nemusia byť veľké, aby boli veľkolepé

Korene kultúr bývajú ukryté v malých mestách či dedinách, ďaleko od moderných mrakodrapov, zápch a rušného života. To dokazuje aj trojica miest, ktoré nepatria medzi najväčšie v Španielsku, no v histórii krajiny zohrali dôležitú úlohu a ich krása očarí hocakého scestovaného turistu.

28.06.2018 07:00
debata (1)

Salamanca

Príspevok, ktorý zdieľa Grupo @Monumentalspain (@migueliztega),

Asi 160-tisícové univerzitné mesto je metropolou provincie Salamanca v regióne Kastília-León. Nebudeme ďaleko od pravdy, ak povieme, že toto sídlo zohralo mimoriadnu, ak nie aj hlavnú, úlohu v celej oblasti vzdelávania v Španielsku.

Univerzita v Salamanke je najstaršou v Španielsku, založili ju v roku 1218. To z nej zároveň robí štvrtú najstaršiu európsku univerzitu. Jej lavice drali aj niektoré celebrity – študoval tu napríklad Ján z Kríža, Hernando Cortés, kým odišiel dobývať Mexiko, a na svoju plavbu sa tu pripravoval aj Krištof Kolumbus.

Segovia

Hrad v Segovii Foto: SHUTTERSTOCK
Segovia, Španielsko, hrad, alcazar Hrad v Segovii

Segovia je ďalšie výnimočné mesto v Kastílii-Leóne, no ešte menšie, má len 56 000 obyvateľov. Prechádza ním jedna z trás do pútnického mesta Santiago de Compostela a mnohí sa tu na svojej ceste radi zastavia, aby si prezreli pamiatky.

Najnavštevova­nejšími miestami v Segovii sú staré mesto a akvadukt, ktoré sú od roku 1985 vyhlásené za svetové dedičstvo UNESCO.

Určite sa tu oplatí navštíviť aj kráľovský palác Alcazar Segovia, ktorý leží medzi riekami Eresma a Clamores. A obísť sa nedá ani „Dáma medzi katedrálami“ – jedna z najkrajších sakrálnych stavieb v celej krajine, gotická katedrála s osemnástimi kaplnkami a troma bránami.

Ávila

Príspevok, ktorý zdieľa Jayce Parkey (@jayce.parkey),

Aj posledné z trojice malých úchvatných mieste leží v rovnakom regióne, no v porovnaní so Segoviou tu žije o niečo viac ľudí. Všetkých 59 000 obyvateľov je hrdých na svoje autentické a nádherné mesto, ktoré má prezývku Mesto kameňov a svätých.

Niet divu – v Avile je z celej krajiny najväčší počet románskych a gotických kostolov na jedného obyvateľa. A všetky pozoruhodné a nádherné.

Mesto je tiež známe svojou sväticou Teréziou z Ávily a rovnako aj vďaka výborne zachovaným stredovekým kamenným hradbám, ktoré začali vyrastať v 11. storočí ako ochrana španielskych území pred Maurmi.

Časť Ávily zaradili v roku 1985 k svetovému dedičstvu UNESCO.

Zdroj: Youramazingpla­ces.com; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko