Mesto, ktoré nikdy nespí, si chce poobede zdriemnuť. New York objavuje siestu

Aby si obyvatelia New Yorku znovu nabili batérie v meste, ktoré nikdy nespí, už dávno vo veľkom množstve konzumujú kávu alebo zdravé zeleninové kokteily. Teraz však objavujú aj prednosti popoludňajšej siesty, píše agentúra AFP.

24.06.2018 07:00
debata

Majú už k dispozícii početné kurzy jogy alebo meditácie. Aby prekonali únavu vyvolanú ultrakonkurenčním profesionálnym prostredím a náročnú dopravu z domu do zamestnania a späť, podľahli niektorí z nich móde matcha čaju alebo pitia kavy – antistresového nápoja z piepra opojného.

Najnovšie sa však v New Yorku aj v ďalších amerických veľkomestách objavujú miestnosti určené na siestu.

K najväčším zariadeniam patrí Nap York, ktoré otvorilo svoje brány tento rok vo februári v trojpodlažnej budove neďaleko Times Square. Za 12 dolárov (asi 10 eur) si tu môžete prenajať malú drevenú kabínu, a to kedykoľvek vo dne aj v noci.

Úspech na seba nenechal čakať: Nap York má teraz namiesto siedmich už 22 kabín a na streche budovy bude čoskoro k dispozícii šesť visutých lôžok, ktoré si možno prenajať za 15 dolárov (13 eur) na pol hodiny.

„V New Yorku je veľmi ťažké nájsť pokoj a ticho. Chceme pomáhať vyčerpaným Newyorčanom,“ hovorí riaditeľka marketingu v Nap York Stacy Veloricová.

Podľa Centra pre prevenciu chorôb spí tretina Američanov nedostatočne. To má vplyv na náladu a sústredenie, znižuje to produktivitu a vedie k absencii. Podľa štúdie Rand Corporation z roku 2016 to americkú ekonomiku ročne stojí až 411 miliárd dolárov (355 miliárd eur).

Lilavé svetlo namiesto kávy

Dvadsaťosemročná Laura Liová si každý týždeň dopraje siestu v luxusnom centre YeloSpa, ktoré už 11 rokov ponúka kabínky určené na odpočinok.

Pani Liová vstupuje do šesťstennej kabínky kúpajúcej sa vo fialovom osvetlení a ako kozmonautka si líha na naklonený matrac. Nohy má vo vzduchu, aby sa jej upokojil srdcový rytmus a aby ľahšie zaspala.

Za 35 minút ju prebudí umelé svitanie, vysvetľuje Maya Daskalov, šéfka YeloSpa na Piatej avenue blízko slávnej budovy Trump Tower. Tento osviežujúci spánok stojí jeden dolár (0.86 eura) za jednu minútu a trvá od 20 do 40 minút.

„Prichádzam v tých dňoch, keď mám veľa práce, aby som potom popoludní mala viac energie. Nepijem kávu, takže keď som unavená, nezostáva mi nič iné, len si trochu zdriemnuť,“ hovorí Liová. „Mnohí v tom vidia stratu času a peňazí, ale mne to za to stojí, cítim sa potom lepšie,“ dodáva.

Maya Daskalová si myslí, že sa spoločnosť mení. „Je určite oveľa lepšie dať sa do poriadku pred ostávajúcim zvyškom dňa, než sa potom v kancelárii zrútiť,“ hovorí.

A kto si takúto siestu dopraje? Tí, čo majú dlhú pracovnú dobu, tehotné ženy, rodičia detí, ktorí v noci nezažmúrili oka, aj takí, čo celú noc flámovali.

Relaxačné ulity

Christopher Lindholst, ktorý sám trpel chronickým nedostatkom spánku, založil v roku 2004 spoločnosť MetroNaps, ktorá vyrába „energetické kabíny“, v ktorých sa človek môže odrezať od sveta a zdriemnuť si.

Prvé takéto kabíny nainštalovali v Empire State Building, ale potom ich odstránili kvôli posilneniu bezpečnostných opatrení v tomto slávnom mrakodrape.

Spoločnosť predáva svoje kabíny podnikom, univerzitám, nemocniciam i letiskám. „Počas 15 rokov sa postoj ľudí úplne zmenil, uvedomili si význam spánku a jeho blahodarných účinkov,“ hovorí Lindholst.

Kým sa však prekonajú predsudky o sieste, často spájanej s lenivosťou, bude to trvať celú jednu generáciu, dodáva.

Jedna z jeho kabínok dnes tróni v newyorskej kancelárii novej spoločnosti Thrive Global Arianny Huffingtonovej, ktorá poskytuje služby zamerané na lepší životný štýl a prevenciu syndrómu vyhorenia.

Slávna spoluzakladateľka Huffington Post vo svojej úspešnej knihe Revolúcia spánku z roku 2016 zdôraznila nevyhnutnosť skoncovať s ilúziou, že sa človek musí vyčerpať, aby mohol uspieť.

debata chyba
Viac na túto tému: #New York #spánok