Múzeum v Betliari pripravilo na leto pestrý program

Múzeum v Betliari pripravilo v letnom období pre návštevníkov kaštieľa pestrý program. Už v piatok 22. júna sa od 17:00 uskutoční komentovaná prehliadka Pohľad zblízka, na ktorej kurátorka múzea Tímea Mátéová predstaví expedíciu grófa Gejzu I. Andrássyho do Afriky. O aktivitách v letnej sezóne v kaštieli Andrássyovcov informovala Judita Krajčiová z múzea Betliar.

22.06.2018 13:00
08-09-betliar1 Foto: ,
Kaštieľ v Betliari
debata

Andrássyovci vo svete, svet v Betliari je názov výstavy, ktorá návštevníkom priblíži kultúru ďalekých kútov sveta, do ktorých v 19. a začiatkom 20. storočia cestovali Andrássyovci.

Podnikali výpravy do Afriky, Ázie a tiež do Ameriky a aj vďaka tomu sa kaštieľ môže popýšiť množstvom vzácnych antropologických, etnografických, či zoologických zbierok. Na prednáške, ktorú pripravila historička Tímea Mátéová sa návštevníci dozvedia zaujímavé detaily o expedícii grófa Gejzu I. Andrássyho do Sudánu, ktorú podnikol v januári až marci 1911.

Ako sa cestovalo v 19. storočí sa návštevníci dozvedia od historičky Silvie Lörinčíkovej 13. júla na prednáške Uhorskí šľachtici spoznávajú Orient.

„Návštevníci sa dozvedia viac o cestovaní v 19. storočí, kto a akým spôsobom cestoval, so zameraním na cestovateľov z rodu Andrássy. Bude reč o najznámejších členoch rodu, ktorí cestovali za poznaním, ale aj za dobrodružstvom do rôznych končín sveta, o spôsoboch prepravy v 19. storočí a aj o tom, ako vnímali náš región zahraniční cestovatelia,“ povedala Krajčiová.

Múzejníci ukážu návštevníkom aj bedekre, auto-denníky a fotografie členov rodu na cestách. Egyptológ Jozef Hudec bude mať 28. júla prednášku na tému Uhorskí cestovatelia v Egypte. „V auguste pre návštevníkov pripravujeme stretnutie s Danou Hashimotovou, ktorá predstaví japonskú kultúru a tradície a prednášku Marcela Uhrína, zoológa, na tému fauna Južného Sudánu.

Pre najmenších návštevníkov múzejníci počas leta pripravujú rôzne podujatia a v novootvorenej tvorivej dielni si budú môcť vyhotoviť zaujímavé výrobky za pomoci múzejných pedagógov a výtvarníkov.

V júli deti budú vyrábať africké masky rôznymi technikami, náramky shmabala a pokúsia sa vniknúť do tajov japonského umenia origami. V auguste si môžu vyskúšať, ako sa robí africká batika a africké šperky, budú sa učiť pracovať s hlinou a vyskúšajú si aj tvorbu japonských origami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Betliar #múzeum