Václavské námestie je vraj najšpinavšie miesto v Európe

Václavské námestie sa podľa britského denníka The Times zaradilo medzi najšpinavšie a najnebezpečnejšie turistické atrakcie. Podobne ako zábavná trieda Reeperbahn v Hamburgu, hlavná ulica Damstraat v Amsterdame, námestie Pigalle v Paríži alebo námestie Omonia v Aténach, sa Václavské námestie stalo rajom pre prostitútky, drogových dílerov a ich klientov.

07.09.2009 15:37 , aktualizované: 08.09.2009 09:10
Václavské námestie, Praha Foto:
Václavské námestie v Prahe
debata

Davy turistov, ktorí prichádzajú obdivovať miestnu architektúru, príležitostne okrádajú vreckoví zlodeji.

Na námestí známom občianskymi protestmi z roku 1989 dnes súťažia striptízové kluby s prepychovými hotelmi, čo je pre priemerného turistu tak trochu zmiešaný zážitok. Redaktor The Times odporúča pozrieť si miestnu nádhernú architektúru, jedným dychom však dodáva, že je bezpečnejšie navštíviť najväčšie pražské námestie cez deň a nespúšťať oči zo svojej batožiny. Vreckové krádeže totiž námestie charakterizuje rovnako ako prostitútky a drogoví díleri. Praha si tak nechcene vytvorila vlastnú červenú štvrť podľa vzoru londýnskeho Soho alebo amsterdamskej štvrti červených lampiónov.

Na rozdiel od niektorých iných európskych destinácií priznáva však britský denník Prahe snahu o nápravu, podobne ako Paríži na námestí Pigalle. The Times si napríklad všíma zníženie počtu stánkov rýchleho občerstvenia a zvýšenie počtu policajných hliadok. Dokonca sa vraj turisti majú tešiť na rok 2011, keď sa má na Václavské námestie vrátiť kultúra kaviarní.

debata chyba