Umeleckí drotári vytvoria v bratislavskom Primaciálnom paláci zoo

Združenie Galéria drôtu pripravuje 5. ročník výstavy na tradičnom mieste v Justiho sieni bratislavského Primaciálneho paláca. Tentoraz pod názvom Drôtená ZOO bude verejnosti sprístupnená od 5. júla do 30. augusta.

02.07.2018 14:00
debata

„Justiho sieň má bezbariérový vstup. Radi privítame aj hendikepovaných návštevníkov na vozíčkoch, zrakovo postihnutí si môžu diela ohmatať. Pred dvoma rokmi nás navštívili nevidiaci a slabozrakí turisti s asistentmi z Francúzska. Neskôr nám turistická sprievodkyňa tlmočila ich poďakovanie, bol to pre nich najkrajší zážitok z celého pobytu v Bratislave. Vlani vystavovalo 65 autorov 280 diel. Expozíciu počas dvoch mesiacov videlo 12.800 návštevníkov z 55 krajín Európy, Ázie, Severnej a Južnej Ameriky, Afriky, Austrálie,“ konštatuje kurátor výstavy Jozef Šabo.

Zároveň informuje, že niektoré diela vystavujú každoročne. Napríklad vzácne historické kusy nežijúcich autorov alebo najkrajšie objekty zo súkromných aj vlastných zbierok. Dominantou každej expozície je spoločné dielo v podobe 2,5-metrovej lipy. Na jej tvorbe sa podieľal scénický výtvarník, kováč a asi 25 drotárov.

„Doteraz sme ho úplne nedokončili. Na ňom názorne ukazujeme, ako sa tvorí dielo: kostra, spájanie drôtov, vypletanie plochy a priestoru i aké nástroje pri práci používame. Strom zmontujeme z viacerých častí priamo na mieste. Výstavy obmieňame, vymyslíme hlavnú tému roka a týmto dielam dávame najväčší priestor. Vlani to bol vodný svet a ryby. V kovovom megaakváriu plávalo vo vzduchu 60 rýb a rybičiek. Diváci mali možnosť hlasovať o najkrajšiu z nich. Zrátali sme niekoľko tisíc hlasovacích lístkov a na finisáži ocenili autorky troch najkrajších rýb,“ dodáva Šabo.

Aj tohtoročná nosná téma je podľa neho veľmi atraktívna. Veď živočíšna ríša ZOO ponúka množstvo nápadov. Návštevníci sa môžu tešiť na slony, žirafu, jeleňa, koníky, veveričky, vrabce, havrany, pelikána, supa, hrdličky, bociana a iných vtákov, ale aj žabky, jaštery, hady, divé svinky, kohúty, netopiere, ježkov, korytnačku, bobra, motýle, vážky či mravce. Všetky tieto exponáty budú súťažiť o najkrajšie zvieratko.

Kým zvieratá zaujmú predovšetkým deti, dospelí môžu obdivovať aj modely domov, kostolov, dopravných prostriedkov, akými sú lietadlá, vzducholoď či balón. Ženy najviac potešia drôtené šperky. Na výstave bude denne prítomný jeden z autorov. V prípade záujmu urobí komentovanú prehliadku aj odpovie na otázky z histórie i súčasnosti drotárstva.

Galéria drôtu spája nadšencov drôtovania, amatérov aj profesionálov, tvorcov úžitkových predmetov do domácnosti, šperkov i veľkých sôch. Väčšina členov združenia je z Bratislavy a blízkeho okolia, ale spolupracujú s drotármi z celého Slovenska i Česka.

Chcú mať v Bratislave galériu so stálou expozíciou historického i súčasného drotárstva aj priestorom pre tematické výstavy. Doteraz sa im to nepodarilo.

V roku 2014 vystavili svoje diela v malackom kaštieli. Ďalšie roky sa už prezentovali v Justiho sieni. Vytvorili tradíciu, aby našincom i zahraničným turistom počas leta ukázali krásu tohto jedinečného umeleckého remesla a výnimočného slovenského fenoménu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Primaciálny palác #drotári