Kanály aj 'gondoly', ale Benátky to nie sú. Tu je 7 ďalších miest na vode, ktoré očaria

Kanály rovná sa Benátky a Amsterdam? Nie len. Vodné cesty namiesto ulíc križujú aj iné mestá, ktoré svojou krásou Talianom či Holanďanom celkom úspešne konkurujú.

11.07.2018 07:00
debata

Birmingham, Veká Británia

K ruchu druhého najľudnatejšieho mesta Anglicka tvoria tamojšie krásne splavné kanály pokojnú protiváhu. Prvý kanál tu vykopali ešte v roku 1769, prepájal Birmingham s mestom Wednesbury. V 18. storočí tu bolo až 280 kilometrov kanálov, dnes je to „len“ 160 kilometrov, čo je však stále viac ako napríklad v Benátkach, a spájajú všetky dôležité štvrte.

Príspevok, ktorý zdieľa Traveller Samuel (@samuelslobodnik),

Cần Thơ, Vietnam

Centrum veľkého mesta v delte Mekongu sa môže pochváliť fascinujúcou spleťou kanálov a riečok, ktorých celková dĺžka je až 1 157 kilometrov. Rieka Hau, najväčšie bočné rameno Mekongu, zasa tečie pozdĺž severnej strany mesta a zabezpečuje vodnú dopravu v okrajových častiach. Okrem samotnej siete kanálov sú najväčšou atrakciou Cần Thơ plávajúce trhoviská. Obchodníci si naložia čln najrôznejším tovarom a cestou ponúkajú svoj tovar zákazníkom. Najväčším trhoviskom je slávny Cai Rang.

Príspevok, ktorý zdieľa Marie-Claire (@theroamingfoodiediary),

Štokholm, Švédsko

Hlavné švédske mesto sa rozkladá na vyše dvadsiatich ostrovoch, spojených desiatkami mostov, pri ústí jazera Malären do Baltského mora. Jednou z najzaujímavejších pamiatok v Štokholme je súostrovie viac ako 30 000 malých a stredných, zelených, kamenistých a piesčitých mimipevnín, ktoré sa tiahne von z mesta, takmer až do Fínska. Najlepším spôsobom, ako si ich prezrieť, je plavba na lodi či člne.

Švédsko, Štokholm Foto: SHUTTERSTOCK
Švédsko, Štokholm, Gamla Stan, NEST1 NEPOUZI Švédsko, Štokholm

Bruggy, Belgicko

Veľké stredoveké mesto Bruggy je známe svojimi storočnými opevneniami a úchvatnými kanálmi, ktoré sú ramenami rieky Reie. Benátky severu najlepšie spoznáte práve z loďky, pretože prepájajú všetky hlavné časti mesta. Exkurzia trvá asi polhodinu. Historické centrum v roku 2000 zapísali do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO a jeho podoba sa za posledné storočia príliš nezmenila. Kanály spájajú Bruggy aj s inými mestami ako Gent, Ostende a Zeebrugge.

Bruggy Foto: SHUTTERSTOCK
Bruggy, Belgicko, domy, kanál, voda, rieka, Bruggy

Bangkok, Thajsko

Systém kanálov je súčasťou Bangkoku už od 18. storočia. Prvé kanály, nazývané Khlong, tu vykopali na ochranu mesta a počas 19. storočia sa ich sieť rýchlo rozšírila pre účely rýchlej dopravy a efektívneho zavlažovania. Dnes sú mnohé z tamojších kanálov vypustené a vysušené, no zvyšné stále hrajú významnú úlohu pri preprave. Najdlhší z nich, 18-kilometrov dlhý Khlong Saen Saeb, spája východnú časť mesta so západnou a plavba po ňom ponúka krásnu vyhliadkovú trasu pomedzi pamiatky s ukončením v nákupných centrách. Dôležitú úlohu tu zohrávajú mobilné trhoviská plné lokálnych potravín a výrobkov ako Damnoen Saduak, Amphawa, Taling Chan, Khlong Lat Mayom, Bang Nam Pheung, ktoré využívajú kanály na priblíženie sa ku kupujúcim.

Príspevok, ktorý zdieľa Chiara Cirelli (@clare_photos),

Suzhou, Čína

Historické čínske mesto turisti obdivujú pre jeho krásne záhrady a 15 vodných kanálov. Suzhou sa nachádza tiež blízko ku Grand kanálu, najdlhšej umelej rieke sveta. Tento kanál je na zozname svetového dedičstva UNESCO a spája Peking s mestom Chang-čou, od Žltej rieky po Jang-c’-ťiang. Najstaršie časti kanála vykopali ešte v 5. storočí pred naším letopočtom, dnes je jeho dĺžka úctyhodných 1 776 kilometrov.

Príspevok, ktorý zdieľa Chris Roach (@leavethekitchensink),

Alleppey, Kerala, India

Mesto Alleppey v juhoindickom štáte Kerala dostalo príznačnú prezývku Benátky východu. V pitoresknom meste sa čerí sieť lagún, riek a jazier, ktoré sú súčasťou 1 500 kilometrov dlhej siete ramien Keraly. Okolie ramena a rovnomenného jazera Vembanad, s rozlohou 2033 kilometrov štvorcových, je najkrajšou časťou štátu. Prírodnú krásu si najlepšie vychutnáte z člna alebo počas pobytu na niektorom z hausbótov.

Príspevok, ktorý zdieľa Rohit joseph (@prometheu_s),

Zdroj: Wikipedia.org; Wikipedia.org; Themysteriouswor­ld.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kanál #Štokholm #Birmingham