Spoznajte tajomnú Levoču a Majstra Pavla

Levoča je stredoveké kráľovské mesto, ktoré najviac preslávil nadaný rezbár Majster Pavol. Mesto mu každý rok vzdáva hold z vďaky, že sa môže pýšiť jeho fenomenálnym dielom - najvyšším dreveným gotickým oltárom na svete.

20.07.2018 12:30
Bazilika, Majster Pavol, Levoča, Kostol sv. Jakuba Foto: ,
Bazilika sv. Jakuba v Levoči.
debata

V Levoči však okrem legendárneho oltára majstra Pavla v Bazilike sv. Jakuba môžete obdivovať aj ďalšie skvosty a pri tom si užiť dobrú zábavu. Príďte odhaliť Tajomnú Levoču počas piatka 20. júla a soboty 21. júla.

Fanfáry z balkóna historickej radnice v piatok o 14. hodine slávnostne otvoria dvojdňový festival, na ktorom si prídu na svoje milovníci kultúry, zábavy aj dobrého jedla. V pestrom programe sa vystrieda koncert vežovej hudby s cimbalovou muzikou aj skupina Čechomor.

Slávnu históriu kráľovského mesta pripomenú živé sochy pri legendárnej klietke hanby. V sobotu sa okrem klasického hudobného programu pridajú aj viaceré súčasné žánre, a nádych exotiky do podujatia vnesie výstava cudzokrajných zvierat aj záverečná ohňová šou.

Počas oboch dní sa na námestí rozloží Karpatský remeselný trh, a historickú atmosféru dotvorí dobová hudba aj šermiarske vystúpenia. Deti sa môžu zapojiť do tvorivých dielničiek v Detskom ateliéri Majstra Pavla alebo do niektorého z animačných programov.

Vo Food zóne si pochutíte na levočských dobrotách a hostí zabavia aj rôzni pouliční umelci. Vstupenka na oba dni pre dospelých stojí na mieste 10 €, na jeden deň 6 €. Deti od 120 cm do 18 rokov platia na deň 4 €, dôchodcovia nad 62 rokov a držitelia preukazu ZŤP 3 €.

Levoča je známa najmä ako slobodné kráľovské mesto s mnohými privilégiami. Bola centrom medzinárodného obchodu, hlavné mesto Spoločenstva spišských Sasov, sídlo Spišskej župy a kultúrno-spoločenské centrum širokého okolia. Bohatá história dýcha v meste aj v súčasnosti.

Centrom starobylého mesta je rozľahlé obdĺžnikové námestie. Dominuje mu rímskokatolícky farský Kostol sv. Jakuba zo 14. storočia, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie sakrálne stavby na Slovensku.

Mimoriadne cenný je najmä interiér kostola. Neskorogotický drevený hlavný oltár je s výškou 18,6 m najvyšší svojho druhu na svete. Zhotovili ho z lipového dreva v rokoch 1507 až 1517 v dielni Majstra Pavla z Levoče.

Majster Pavol dal údajne vlastnú podobizeň jednej z dvanástich sôch apoštolov nádhernej kompozície Poslednej večere v predele oltára.

S farským kostolom susedí renesančná budova bývalej levočskej radnice s arkádami, postavená po požiari v roku 1550. Patrí k vrcholným stavbám svetskej renesančnej architektúry na Slovensku. Na námestí stojí aj tzv. klietka hanby zo 16. storočia, ktorá sa v minulosti využívala na verejné pranierovanie.

Centrálne námestie lemuje vyše 50 pozoruhodných meštianskych a patricijských domov. Viaceré sú pomenované podľa bývalých majiteľov.

Na prvý pohľad zaujme najmä renesančný Thurzov dom, ktorý získal novorenesančnú sgrafitovú fasádu v roku 1904.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Levoča #tip na víkend #Leto s Pravdou