Malí dobrodruhovia môžu v prešovskom Rákociho paláci objavovať tajné miesta

Krajské múzeum v Prešove organizuje vo štvrtok podujatie Malý dobrodruh, ktoré je súčasťou cyklu akcií Netradičné prázdniny v múzeu, v rámci ktorých deti spoznávajú tajomstvá múzea.

01.08.2018 14:00
Prešov Foto: ,
Prešov (ilustračné foto).
debata

Na v poradí už štvrtý tohtoročný denný tábor sa treba nahlásiť vopred. Jeden vstup bude v dopoludňajších hodinách o desiatej a druhý o trinástej popoludní.

V minulosti bol vraj Šarišský hrad s Rákociho palácom prepojený tajnou širokou chodbou. Či je táto povesť pravdivá, sa môžu deti presvedčiť v Krajskom múzeu v Prešove už tento štvrtok.

Treba si priniesť baterky, vhodnú obuv a odhodlanie spoznávať tajné zákutia múzea. V Rákociho paláci môžu deti objaviť miesta, kde verejnosť zatiaľ nemá prístup.

Počas podujatia nahliadnu do pivnice, kde ešte žiadny návštevník múzea nevkročil. Uvidia dokonca aj tajné schodiská.

„Tajné schodiská naozaj existujú. Doteraz vieme o dvoch, ktoré pôvodne slúžili predovšetkým pre služobníctvo, ale aj ako možný únikový východ v prípade nebezpečenstva,“ hovorí historik Jozef Kušnír, zástupca riaditeľky Krajského múzea v Prešove.

Zámerom múzea je prostredníctvom zábavno-vzdelávacích podujatí upútať najmä mladých ľudí a deti a vzbudiť v nich záujem o históriu, umenie, tradície a kultúrne bohatstvo v regióne.

Organizátori očakávajú, že pri spoznávaní histórie cestou vlastného zážitku sa deti dobre zabavia a odnesú si nezabudnuteľný letný zážitok.

Krajské múzeum v Prešove vzniklo v roku 1945, v Rákociho paláci má stále expozície od roku 1956. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Spolu s pôvodnou pobočkou v Stropkove tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie).

Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100-tisíc predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku, ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je u nás jediné svojho druhu.

Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábik zo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov