Najslávnejšiu fontánu musí strážiť polícia. Valcujú ju davy

Kultová fontána di Trevi, ktorú neobíde žiaden návštevník Večného mesta, sa už mnoho ráz dostala na titulky novín. Nie však v príjemných súvislostiach.

11.09.2018 07:00
fontána di Trevi, Rím, Taliansko Foto: ,
Rímska fotnána di Trevi.
debata

Len nedávno sa napríklad písalo o bitke, ktorá sa strhla medzi dvoma turistami, mladým Holanďanom a 44-ročným talianskym Američanom. Dôvodom bola hádka o najlepšie miesto na selfie pri barokovom skvoste.

Okrem ruvačky a nedisciplinovanosti si di Trevi „užila“ aj ďalšie psie kusy. V polovici augusta dostalo niekoľko 30-ročných kanadských turistov pokutu 450 eur za plávanie vo fontáne – a to len niekoľko hodín po tom, čo ich prvý pokus zneškodnila polícia.

Po ďalších podobných incidentoch, ktoré sa v krátkom čase nahromadili, uznala mestská rada, že je situácia okolo slávnej pamiatky skutočne vážna. Preto sa na mieste zaviedla nepretržitá, 24-hodinová policajná hliadka.

Samotní návštevníci sa sťažujú na preplnenosť a volajú po organizovanosti návštev. Policajti nasadení pri majstrovskom Berniniho diele preto pri najmenšom priestupku či náznaku problémov berú situáciu do svojich rúk. Začnú upozornením píšťalkou.

Rovnako od fontány vykazujú aj obdivovateľov s jedlom v ruke, ktoré by mohlo poškodiť mramor a znevážiť dielo.

Starostka v tejto súvislosti navrhla, aby bol prístup turistov regulovaný. Táto myšlienka sa však nestretla s nadšením verejnosti a mnohí návštevníci Ríma uviedli, že ak by mali stáť v rade ešte aj pred di Trevi, radšej by ju obišli.

Zdroj: Thelocal.it; Wetheitalians.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fontána di Trevi