Dechtice ukážu svoje historické skvosty

Dni európskeho kultúrneho dedičstva umožnia v septembri záujemcom bližšie spoznať tri historické skvosty v Dechticiach v okrese Trnava. Najstarším je Kostol všetkých svätých, ktorého základom je románska rotunda, ďalšou je Kostol a kláštor sv. Kataríny, známy aj ako Katarínka, a treťou menej známy areál Mudrochovho vodného mlyna s unikátnym včelínom.

12.09.2018 13:00
debata

Kostol všetkých svätých, domácimi nazývaný aj horný kostol, bude sprístupnený každú septembrovú sobotu od 10:00 do 18:00, k dispozícii bude aj odborný výklad.

V rovnakom čase môžno navštíviť aj usadlosť Mudrochov mlyn. Katarínka očakáva návštevníkov v septembri každú sobotu a nedeľu od 10:00 do 17:00.

Kostol všetkých svätých, často označovaný aj ako rotunda, bol postavený z tehál – plevoviek v roku 1172. Nepatrí cirkvi, ale pravdepodobne spolu s cintorínom sa dostal do majetku obce.

Oveľa známejšia je zrúcanina Katarínky, na ktorej už viac ako štvrťstoročie pracujú počas letných prázdnin dobrovoľníci.

Kláštor v lesoch za Dechticami bol založený v roku 1618 a patril františkánskemu rádu. V roku 1786 bol dekrétom cisára Jozefa II. zrušený. Mnísi ho museli opustiť, kláštor sa postupne začal meniť na ruiny, časť z nich je zachovaná dodnes.

Areál Mudrochovho vodného mlyna pochádza pravdepodobne z prelomu 18. a 19. storočia, vznikal však postupne. Rodina Mudrochovcov ho získala v roku 1904 a vlastní ho dodnes.

Súčasťou areálu je murovaný včelín z roku 1940, akých je dnes na Slovensku zachovaných už len veľmi málo.

Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) sú podujatím, ktoré vzniklo z iniciatívy Rady Európy a Európskej komisie. Koná sa každý rok v mesiaci september približne v 50. štátoch Európy.

Základným cieľom DEKD je prehĺbiť záujem ľudí o kultúrne dedičstvo a jeho ochranu napríklad aj prezentáciou takých pamiatok, ktoré nie sú bežne prístupné.

debata chyba
Viac na túto tému: #Katarínka