Banská Štiavnica je súčasťou novej platformy na podporu udržateľného cestovného ruchu

Banská Štiavnica sa ako jedna z 34 európskych lokalít svetového dedičstva stala súčasťou novej internetovej platformy na podporu udržateľného cestovného ruchu Cesty po lokalitách svetového dedičstva.

18.09.2018 09:00
Banská Štaivnica, reality, bývanie Foto:
Banská Štiavnica
debata

„V spolupráci s partnermi 18 mesiacov pracovala s UNESCO a National Geographic na tvorbe inšpirujúceho a vzdelávacieho obsahu internetovej stránky,“ informovala Henrieta Godová z Mestského úradu v Banskej Štiavnici.

Stránka bude podľa jej slov spustená v čase, keď sídlo organizácie UNESCO v Paríži otvorí svoje dvere verejnosti v rámci podujatia Dni európskeho kultúrneho dedičstva, ktoré sa uskutoční 15. a 16. septembra.

Do projektu finančne podporeného Európskou úniou bolo vybratých 34 lokalít svetového dedičstva UNESCO z 19 krajín Európskej únie a na jeho implementácii sa podieľa aj National Geographic.

Projekt propaguje udržateľný cestovný ruch v najzaujímavejších európskych lokalitách svetového dedičstva. Jeho úlohou je povzbudiť ľudí, aby cestovali inak, hlbšie, teda aby necestovali len k najznámejším turistickým atraktivitám, ale ostali v destinácii dlhšie a zažili viac z toho, čo im destinácia a región ponúkajú.

Naším cieľom je zmeniť spôsob, akým ľudia cestujú. Aby ostali dlhšie, zažili miestnu kultúru, prostredie, naučili sa viac o lokalite a regióne, objavili viac a ocenili hodnoty svetového dedičstva, vyjadrila sa riaditeľka Centra svetového dedičstva UNESCO Mechtild Rosslerová.

Projekt Cesty po lokalitách svetového dedičstva nabáda cestovateľov, aby cestovali podľa štyroch trás kultúrneho dedičstva: Kráľovská Európa, Staroveká Európa, Romantická Európa a Podzemná Európa, ktoré sú prepojené tak, aby rozprávali príbehy o dedičstve a histórii Európy. Banská Štiavnica je aj spolu s ďalšími lokalitami súčasťou témy Podzemná Európa.

Na stránke cestovatelia nájdu praktické informácie a nástroje, ktoré im pomôžu pri plánovaní dovolenky v Európe, vychádzajúce z miestnych znalostí o kultúrnom dedičstve lokalít. Dostupná je v angličtine, čínštine a francúzštine.

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #UNESCO